هنگام انتقال از فایل ورد به اینجا بعضی کلمه ها
نظیر مقاله ها به صورت سر هم یعنی اینطوری : مقالهها
درج شده از این بابت و بعضی به هم خوردگی های احتمالی عذر خواهی می کنم
آموزش نگارش مقالات علمی پژوهشی و ISI
انواع مقالات علمی
انواع مقالات علمی را میتوان از چندین دیدگاه مختلف ارزیابی و تقسیمبندی کرد که معرفی همه آنها خسته کننده و خارج از حوصله میباشد. معروفترین تقسیمبندی انواع مقالات، طبقهبندی آنها بر مبنای رتبه علمی مجلهای که مقاله در آن منتشر شده است، میباشد. به طورکلی مجلات دارای رتبههای علمی مختلفی از جمله علمی- پژوهشی، علمی- ترویجی، علمی- آموزشی و …. میباشد که در مجامع علمی مقالات معتبر غالبا علمی پژوهشی و علمی ترویجی میباشند.
باید دقت داشت که مراکز مختلفی نسبت به اعطای رتبه علمی به مجلات مختلف اقدام میکنند که در این میان مهمترین مرکز دارای صلاحیت برای اعطای رتبه علمی به انواع مجلات، وزارت علوم و تحقیقات و فناوری است که با اعطای رتبه علمی پژوهشی و یا علمی ترویجی به مجلات مورد تایید، سطح کیفی مجله را تعیین مینماید. وزارت بهداشت، دانشگاه آزاد اسلامی و همچنین دانشگاه پیامنور نیز از دیگر مراکزی هستند که با دادن رتبه علمی پژوهشی و یا علمی ترویجی، به بسیاری از مجلات اعتبار علمی میبخشند. به منظور دریافت لیست مقالات مورد تایید هر یک از مراکز فوق میتوان به وبسایت آنها مراجعه کرده و فایل حاوی نام مجلات مورد تایید را دانلود نمود.
مقاله چاپ شده در مجله علمی پژوهشی مورد تایید دانشگاه آزاد اسلامی و یا دانشگاه پیامنور الزاما مورد تایید تمامی مراکز و دانشگاههای دولتی نمیباشد و ممکن است مقالهای که در یک مجله علمی پژوهشی مورد تایید دانشگاه آزاد اسلامی و یا دانشگاه پیامنور چاپ شده است، در بسیاری از مراکز به عنوان مقالهای معتبر پذیرفته نگردد. به همین دلیل لازم است تا نویسندگان گرامی قبل از ارائه مقاله خود به مجلهای خاص نسبت به تحقیق در مورد اعتبار علمی مجله اقدام نمایند.
در مورد مقالات ISI نیز لازم به اشاره است که این مقالات نیز در زمره مقالات علمی پژوهشی قرار میگیرند و ساختار مقاله و نوع بیان مطالب در آنها دقیقا مانند مقالات علمی پژوهشی داخلی است. تنها وجه تمایز نگارش مقالات ISI و علمی پژوهشی داخلی، لزوم نوشتن مقاله ISI به زبان انگلیسی است.
در یک تقسیمبندی دیگر مقالات بر اساس نوع مطالب ارائه شده در مقاله و همچنین روش تهیه آنها دستهبندی میگردند. در این نوع طبقهبندی، مقالات به انواع متعددی از جمله مقالات تجربی، مقالات تحلیلی، مقالات مروری، مقالات گردآوری و ….. تقسیم میشوند، که در ادامه به معرفی و تشریح هریک از این انواع پرداخته شده است.
- مقالات تجربی (پژوهشی):
مقالات تجربی، غالبا برگرفته از تحقیقاتی که متكی بر انجام آزمایش و پژوهشهای عملی و تجربی هستند، میباشند. در این مقالات معمولا به ارائه و تفسیر نتایج بدست آمده از آزمونهای آزمایشگاهی پرداخته میشود. به زبان سادهتر مقالات تجربی حاصل پژوهش، تحقیق و آزمایش در حوزهای خاص میباشند. پایه اصلی این گونه مقالات بر مبنای نمونه برداری است. نمونهها در رشتههای مهندسی غالبا نمونههای فیریکی و یا شیمیایی، در رشتههای انسانی غالبا تعدادی از افراد جامعه به منظور ارائه پرسشنامه به آنها و در رشتههای پزشکی و دامپزشکی تعدادی نمونه انسانی و یا حیوانی میباشند. از آنجا که در ایران اکثر مقالات علمی پژوهشی منتشر شده مقالات تجربی میباشند به همین دلیل به این گونه از مقالات به اشتباه مقالات پژوهشی نیز گفته میشود. البته بایستی دقت داشته باشید که مقالات پژوهشی بسیار وسیعتر از مقالات تجربی بوده و چنانچه در ادامه مفصلا بحث خواهد شد طیف بسیار بیشتری از مقالات را در بر میگیرند.
- مقالات تحلیلی:
چنانچه از نام مقاله تحلیلی برمیآید، این نوع مقالات از تحلیل و موشکافی موضوعات در جهت بسط دادن موضوع و یا بیان نقاط قوت و ضعف آنها حاصل میشوند. در مقالات تحلیلی مؤلف با استفاده از منابع پژوهشی پیشین (البته ممکن است دادههایی که تحلیل میگردند از آزمایشات و تجربههای خود نویسندگان حاصل شده باشند)، انواع نرمفزارهای کامپیوتری و …. سعی در مطرح نمودن نظریه و یا مدلی خاص در حوزه كار خود مینماید. در این نوع از مقالات، غالبا بسیاری از دانستهها در زمینههایی خاص مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و نظریه، مدل و یا فرمولی کلی از آنها استخراج میگردد. به عبارت دیگر در مقالات تحلیلی هدف نویسنده ایجاد نمودن قانونی ثابت بوده که سایر پژوهشگران را از انجام آزمایشات مشابه بینیاز مینماید. بایستی دقت داشته باشید که منظور از تحلیل صرفا بیان تقطه نظرات شخصی نمیباشد بلکه بایستی تحلیل بر پایه اصول ریاضیاتی، آماری و سایر مواردی که در صحت آنها شکی وجود ندارد، انجام گیرد. به بیان سادهتر میتوان اینگونه بیان نمود که فرمولها، روایط ریاضی و مدلها، خروجیهای مقالات تحلیلی میباشند و چون تحلیل و استخراج آنها بر مبنای ریاضیات و آمار (و نه نقطه نظرات شخصی) میباشد، در صحت آنها نمیتوان شکی کرد.
- مقالات مروری:
در مقالات مروری به جمع آوری نوشتههایی كه قبلاً منتشر شدهاند، پرداخته میشود. به زبانی سادهتر، نویسنده در مقالات مروری نقطه نظرهای افراد مختلف را بدون هیچگونه دخل و تصرفی در کنار هم قرار داده و نسبت به نوشتن مقاله اقدام مینماید. مقالات مروری غالبا در حیطههایی کاربرد دارند که در آنها نوشتهها و تحقیقهای بسیاری انجام شده ولی مقالهای جامع که به نحوی در برگیرنده نتایج تمامی این تحقیقات بوده و بتواند به صورتی یکپارچه کل موضوع را تحت پوشش قرار دهد، وجود ندارد.
نویسنده مقالات مروری باید نسبت به تمامی زوایای موضوع، دارای اطلاعات و دانش کافی باشد، بطوریکه بتواند تمامی ابعاد موضوع را در مقاله خود بیان نموده و همچنین در مواقع لازم تحلیلها و ارزیابیهایی را نیز به آنها اضافه کرده و حتی در صورت وجود تناقضاتی در بین منابع مختلف بتواند توجیهات مناسبی را ارائه نماید. همچنین در بسیاری از موارد به منظور نگارش مقالهای جامع لازم است که خود نویسنده با وارد کردن نقطه نظرهای شخصی نسبت به نگارش مقالهای که در آن همه ابعاد موضوع، مورد بررسی قرار گرفته است، اقدام کند. در این میان با توجه به لزوم احاطه نویسندگان مقالات مروری به کل ابعاد زمینه مورد بررسی، غالبا توصیه میشود که افرادی نسبت به نوشتن مقالات مروری اقدام کنند که خود در آن زمینه صاحب نظر بوده و حتی چندین مقاله در موضوعاتی مشابه به چاپ رسانیده باشند.
از آنجا که در مقالات مروری به بررسی و جمعبندی پژوهشهای مختلفی که در یک زمینه به انجام رسیدهاند، پرداخته میشود در این مقالات بر خلاف مقالات تجربی و تحلیلی، چندان وارد جزئیات مسئله نشده و تنها به ارزیابی کلیات و مطالب اساسی مرتبط با موضوع پرداخته میشود. با توجه به نوع نگرش جامع در مقالات مروری، تعداد خوانندگان این مقالات نسبت به مقالات تجربی و یا تحلیلی که فقط در زمینهای خاص مقاله منتشر میکنند، بسیار بیشتر بوده و به همین دلیل توجه مجلات به رعایت معیارهای کیفی در نگارش مقالات مروری بسیار بالا میباشد.
شاید در نگاه اول ارزش مقالات مروری با توجه به اینکه نویسنده کار جدیدی را ارائه نمیکند، نسبت به سایر مقالات پژوهشی کمتر به نظر بیاید، اما در واقع با توجه به اینکه برای نگارش مقالات مروری نویسنده باید نگرشی ژرف بر تمامی ابعاد موضوع داشته و بعلاوه بر پیشینه پژوهشی و تحقیقات جدید انجام شده پیرامون موضوع مورد نظر نیز مسلط باشد، به همین دلیل نگارش مقالات مروری توسط هر کسی نمیتواند، انجام گیرد. همچنین با توجه به اینکه مقالات مروری شناختی جامع از موضوع در اختیار خوانندگان قرار میدهند، بنابراین در مجامع علمی دارای ارزش و اعتبار بسیار بالایی میباشند.
با مطالعه اهداف و زمینههای فعالیت مجلات علمی پژوهشی میتوان دید که بسیاری از مجلات، مقالات مروری نگارش یافته را تنها در صورتی که حداقل تعداد ۳ منبع اصلی ارائه شده در مقاله از نوشتههای پیشین خود نویسندگان در زمینههای مشابه باشند، قابل پذیرش دانسته و نسبت به منتشر کردن آن اقدام میکنند که با توجه به توضیحات ارائه شده در فوق دلیل این امر کاملا واضح است. امر فوق ممکن است در بسیاری از دانشجویان که قصد چاپ مقالات مروری که به هر حال نیاز به انجام تحقیقات میدانی و آزمایشگاهی ندارند، یأس ایجاد نموده و آنها از ادامه راه منصرف نماید، ولی به هر حال باید توجه داشت که انتخاب اساتید راهنما و مشاوری که در زمینههای مورد نظر پیشتر مقالاتی منتشر کرده باشند، میتواند این مشکل راه حل نماید. همچنین چنانچه در ادامه مفصلا بحث خواهد شد به نویسنگان تازه کار پیشنهاد میگردد که نسخه اولیه مقاله خود برای شرکت در همایشها، سمینارها، کنفرانسها و …. ارسال نموده و ضمن تکمیل نمودن مقاله، با درج یک ارجاع به خود (که همان مقاله ارائه شده در همایش میباشد) نسخه نهایی مقاله را برای یک مجله ارسال کنند.
- مقالات گردآوری:
در مقالات گردآوری چنانچه از نام آنها برمیآید، صرفاً به گردآوری و انعكاس نقطه نظرهای مختلف درج شده در منابع پرداخته میشود. با چاپ مقالات گردآوری در واقع هیچ نتیجه و فعالیت پژوهشی تازهای عرضه نمیگردد و تنها یافتههای موجود با نظم و انسجامی بالاتر در کنار هم قرار میگیرند. باید دقت داشت که اگرچه در بین مقالات جمعآوری و مروری شباهتهای بسیار زیادی وجود دارد ولی به هر حال اعتبار مقالات مروری بسیار بالا و غیر قابل مقایسه با مقالات گردآوری است.
از آنجا که هر فردی میتواند نسبت به نوشتن مقالات گردآوری اقدام نماید به همین دلیل قطعیتی در مورد جامع و کامل بودن این مقالات وجود ندارد، زیرا ممکن است که نویسنده فاقد شناخت کافی نسبت به تمامی ابعاد زمینه مورد بررسی بوده و یا دسترسی مناسب به انواع منابع مورد نیاز برای جمعآوری اطلاعات نداشته باشد. همچنین بر خلاف مقالات مروری، مقالات گردآوری غالبا فاقد تجزیه و تحلیلهای مناسب و همچنین نقطه نظرهای نویسنده بوده در صورت وجود داشتن کاستیها و تناقضاتی در منابع مورد استفاده نوسنده مقاله الزاما نمیتواند، یک جمعبندی صحیح و منطقی را از میان تناقضات موجود استخراج نماید. البته با توجه به شباهتهای زیاد مقالات مروری و گردآوری، مقالات گردآوری را میتوان نسخه کوچکتر و ناقصتر از مقالات مروری به حساب آورد.
مقالات گردآوری مانند تحقیقات انجام شده در طی دوران تحصیل که در آنها به استخراج متنی از بین تعدادی از منابع مورد استفاده پرداخته میشد، بوده و الزاما مقالاتی جامع که در برگیرنده تمامی ابعاد موضوع باشند، نیستند و خواننده با مطالعه مقالات گردآوری نمیتواند از شناخت جامع نسبت به تمامی ابعاد موضوع اطمینان حاصل نماید.
حتی با وجود بیان تمامی تفاوتهای موجود در بین این دو نوع مقاله، غالبا مشاهده میشود که دانشجویان تنها با خواندن تعداد محدودی منبع و نوشتن مقالهای از مطالب آنها، مقاله خود را مروری فرض کرده و از آنجائیکه مقالات مروری از انواع مقالات علمی پژوهشی میباشند، اقدام به ارسال مقاله خود برای مجلات دارای رتبه علمی پژوهشی مینمایند. از آنجایی که مجلات علمی پژوهشی پس از انجام دادن داوریهایی بسیار سختگیرانه، تنها مقالات مروری را پذیرفته و چاپ میکنند، متاسفانه در اکثر مواقع مقالات این دانشجویان غیر قابل چاپ اعلام میشوند. بطورکلی ارزش علمی مقالات گردآوری شده نسبت به سه نوع مقاله اول (تجربی، تحلیلی و مروری) به نسبت پایینتر است و نشریات دارای رتبه علمی پژوهشی و ISI، غالبا از پذیرش و چاپ مقالات گردآوری شده خودداری مینمایند.
البته باید دقت داشت که مرزبندی مشخصی برای تشخیص مقالات گردآوری و مروری وجود ندارد و پذیرش و یا رد شدن مقاله ارائه شده به یک نشریه علمی پژوهشی تنها وابسته به نظر داوران بررسی کننده مقاله میباشد، بطوریکه ممکن که یک نشریه مقالهای را از نوع گردآوری و فاقد ارزش لازم برای چاپ شدن در مجله بدانند ولی مجلهای دیگری همان مقاله را به عنوان یک مقاله مروری پذیرش و چاپ نماید.
- مقالات یاداشت فنّی (توصیفی)
مقالات یادداشت فنی (توصیفی) گونهای دیگر از مقالات علمی بوده که در بسیاری از مجلات منتشر میگردند. این مقالات در رشتههای مهندسی غالبا بعنوان مقالات یادداشت فنی و در سایر رشتهها بعنوان مقالات توصیفی شناخته میشوند. در این مقالات نویسنده به ارائه مطالبی بسیار کاربردی که غالبا برگرفته از تجربههای صنعتی و شخصی وی بوده، البته با نگاهی علمی به آنها میپردازد. به عبارت دیگر این مقالات بسیار کاربردی بوده و صرفا به مسائل علمی محض نمیپردازند. مطالب بیان شده در این مقالات اگرچه ممکن است از نظر علمی کاملا نوآور نباشند ولی به هر حال بسیار کاربردی و مفید هستند. اینجانب طی دوران کارآموزی مقطع کارشناسی در یک شرکت کشتیسازی مشغول به فعالیت بودم که در نهایت مطالب بسیار کاربردی که در آن دوران فرا گرفته بودم را در قالب یک مقاله یادداشت فنی در مجله علمی پژوهشی انجمن مهندسی دریا منتشر نمودم. بایستی دقت داشته باشید که مطالب آن مقاله از نظر علمی چندان نوآور نبود ولی به هر حال مواردی بسیار کاربردی که شاید در جای دیگری نتوان مشابه آنها را پیدا کرد در آن بیان شده بود.
تعداد صفحات مقالات یادداشت فنی (توصیفی) غالبا کمتر از سایر انواع مقالات بوده و معمولا در حدود ۵ صفحه میباشند. مقالات یادداشت فنی اگرچه ممکن است در مجلات علمی پژوهشی نیز چاپ شوند ولی به هر حال ارزش علمی آنها نسبت به مقالات تجربی، تحلیلی و مروری پایینتر است.
باید دقت داشت که مرز بندی دقیق و مشخصی در بین انواع مقالات وجود ندارد و بسیاری از مقالات میتوانند ترکیبی از گونههای معرفی شده باشند، به عبارت دیگر در صورتی که فردی در مقاله خود علاوه بر انجام دادن آزمایشات تجربی به تحلیل ریاضیاتی و مدلسازی نتایج بدست آمده نیز بپردازند، در این صورت مقاله وی تحلیلی تجربی است. که در این میان با در نظر گرفتن مقالات ترکیبی میتوان تعداد بسیار زیادی از انواع مقالات را نیز به طبقهبندی گونههای مختلف مقالات اضافه نمود.
سایر انواع مقالات
علاوه بر ۵ نوع مقاله تشریح شده، گونههای دیگری از مقالات نیز وجود دارند كه اعتبار علمی آنها نسبت به موارد بیان گردیده پایینتر میباشد بطوریکه هیچ یک از آنها در زمره مقالات علمی پژوهشی به حساب نمیآیند. به منظور آشنایی خوانندگان تنها به ذکر عنوان این نوع مقالات بسنده شده و از بیان توضیحات بیشتر خودداری میگردد.
- مقالات نقد و بررسی
- مقالات انتقادی
- مقالات توصیفی
- مقالات گزارشی
- مقالات تدوین و ترجمهای
- مقالات ترجمهای
- نامه بر سردبیر
و…
به طورکلی تنها مقالات تجربی، تحلیلی و مروری در زمره مقالات علمی پژوهشی بوده و بقیه انواع مقالات سطح کیفی آنها نسبت به سه گونه فوق پایینتر میباشند. به طورکلی مقالات علمی پژوهشی معتبر فقط تمایل به چاپ مقالات تجربی، تحلیلی و مروری داشته و غالبا از پذیرش سایر مقالات خودداری میکنند. ولی به هر حال در بسیاری از مواقع ممکن است که در مجلات علمی پژوهشی نیز مقالاتی به غیر از سه گونه فوق مشاهده گردد که در این میان اگرچه امر فوق رایج بوده ولی به هر حال همیشگی نمیباشد.
سمینارها و همایشهای علمی
سمینارها، همایشها، کنفرانسها، گردهماییها، سمپوزیمها و … از دیگر مواردی میباشند که مقاله نگارش یافته را میتوان برای آنها ارسال نمود. روند برگزاری همایش بدین صورت میباشد که ابتدا برگزار کننده همایش با انتشار برگه درخواست مقاله[۱] از تمامی پژوهشگران، دانشگاهیان و … دعوت به عمل میآورد تا در محورهای همایش که به صورت جرئی مشخص شدهاند، نتایج پژوهشهای خود را ارائه نمایند. در برگه درخواست مقاله علاوه بر درج محورهای همایش، آخرین زمان مقرر برای ارسال مقالات نیز درج میگردد. باید دقت داشت که دبیرخانه همایش پیش از این موعد مقرر صرفا مقالات را جمع آوری کرده و پس آن مقاله دیگری را دریافت نمیکند.
پس از گذشت موعد مقرر تعیین گردیده برای ارسال مقالات و جمعآوری تمامی مقالات دریافتی، داوری آنها شروع میگردد. بطورکلی داوری همایشها غالبا بسیار ابتدایی بوده و مقالات مرتبط با محورهای همایش که به خوبی نگارش یافته باشند معمولا میتوانند به آسانی سیر داوری را طی کرده و مورد پذیرش واقع شوند. با در نظر گرفتن این موضوع که برگزار کنندههای همایشها قصد جذب افراد و پژوهشگران به منظور شلوغ شدن فضای همایش را داشته و همچنین از تمامی شرکت کنندگان هزینه شرکت در همایش را دریافت مینماید، به همین دلیل سیاست آنها در قبال داوری مقالات بیشتر جذبی بوده و غالبا تنها مقالاتی که با محورهای همایش بیارتباط میباشند را مردود اعلام میدارند.
به طور کلی مقالات به دو گونه ارائه شفاهی و ارائه پوستری در همایشها پذیرفته میشوند. در ارائه شفاهی به نویسنده زمانی در حدود ۱۰ الی ۴۰ دقیقه (بسته به نوع سیاستهای برگزارکننده همایش) اختصاص داده میشود و در این زمان وی بایستی فایل پاورپوینت مقاله خود برای افراد علاقهمند به صورت شفاهی ارائه نماید. ارائه شفاهی چیزی شبیه به کلاس درس بوده با این تفاوت که روند اجرای آن بسیار رسمی میباشد و حتما بایستی فایل مقاله به صورت پاورپوینت آماده و ارائه گردد. همچنین پس از اتمام ارائه در زمان اختصاص داده شده، شرکت کنندگان میتوانند تمامی سوالهای خود را از نویسنده پرسیده و وی به آنها پاسخ دهد.
نوع دیگر ارائه مقالات در همایشها که جدیدا بسیار مرسوم شده است ارائه پوستری میباشد. در این شیوه، نویسندگان بایستی مقاله خود را به صورت پوستر درآورده و این پوستر را در محل برنامهریزی شده بچسبانند. تهیه پوستر امری مشابه با تهیه روزنامه دیواری است که در دوران مدرسه بسیار انجام میگرفت. پس از چسباندن پوستر، نویسنده بایستی در طول برگزاری همایش در کنار پوستر خود ایستاده و به افراد علاقهمند دستاوردهای پژوهشی خود را ارائه نماید. از آنجا که نویسندگان صرفا بایستی در محل برنامهریزی شده پوستر خود را بچسبانند به همین دلیل غالبا محدودیتی در تعداد مقالات پوستری پذیرفته شده وجود ندارد. تمامی موارد فوق در کنار سیاستهای جذبی برگزار کنندههای همایشها سبب میگردد که مقالاتی که از نظر محتوایی چندان قوی نمیباشند نیز معمولا به صورت پوستری پذیرفته گردند.
در طی برگزاری همایش غالبا یک سیدی که در آن متن اصلی تمامی مقالات ارائه شده در همایش درج گردیده است به شرکت کنندگان اهداء میشود. با مشاهده متن مقالات درج شده در سیدی همایش میتوان مشاهده کرد که تمامی مقالات در سربرگهای همایش و بدون درج نوع ارائه هر مقاله (پوستر و یا شفاهی) قرار داده شدهاند. به عبارت دیگر ارائه پوستری و یا شفاهی مقاله هر دو به عنوان ارائه مقاله در همایش شناخته میشوند و به همین دلیل غالبا در لیست مقالات ارائه شده در سیدی همایش نوع ارائه هر مقاله مشخص نمیگردد. بنابراین عملا ارائه پوستری مقالات نیز ارزشمند بوده و میتواند به عنوان یک گزینه مناسب در رزومه افراد و یا حتی در لیست منابع سایر مقالات قرار بگیرد.
به طور کلی بسیاری از شرکت کنندگان در همایشها به چیزی بیشتر از صرفا ارائه مقاله خود در سمینارها میاندیشند و اهداف متفاتی از شرکت در همایشها دارند. در این میان تعدادی از مواردی که میتوان از آنها بعنوان فرصتهای جانبی شرکت در همایشها نام برد، در زیر بحث شدهاند:
- دریافت پذیرش و بورس تحصیلی از دانشگاه معتبر جهانی:
یکی از مزایای اصلی شرکت در همایشهای معتبر بینالمللی امکان آشنایی رو در رو با اساتید و پژوهشگران سایر کشورها میباشد. به طور کلی افرادی که قصد ادامه دادن تحصیلات خود در دانشگاه های خارجی را دارند، بایستی بتوانند اعتماد تعدادی از اساتید آن دانشگاهها را جلب نمایند. یکی از روشهای بسیار مرسوم به منظور نیل به این هدف، ارسال ایمیل برای اساتید مورد نظر میباشد که در بسیاری از موارد چندان موفقیتآمیز نیست. شرکت در همایشهای معتبر بینالمللی این امکان را برای دانشجویان ایجاد مینماید تا بتوانند با اساتید متخصص در زمینههای مورد علاقه، به صورت مستقیم صحبت و با آنها در مورد همکاریهای آتی مذاکره نمایند. اینجانب شخصا موارد زیادی را مشاهده کردهام که افراد پس از شرکت در همایشهای بینالمللی همکاری خود را با اساتیدی که آنها نیز در همان همایش حضور داشتند ادامه و حتی توسط آنها جذب گردیدهاند.
- استخدام و انجام فعالیتهای بازرگانی:
در همایشهای معتبر اکثر سازمانها و نهادهای دولتی و خصوصی، صاحبان صنایع، فعالان و متخصصان در زمینه محورهای همایش نیز شرکت مینمایند. شرکت این افراد و نهادها در همایشها امکان آشنایی مستقیم دانشجویان با آنها را بدون هرگونه دردسر اداری فراهم میآورد. در موارد بسیاری مشاهده شده است که بسیاری از دانشجویان از این فرصت استفاده کرده و به نحوی توسط این افراد و نهادها جذب و حتی استخدام میگردند و یا این آشنایی زمینه شروع فعالیتهای اقتصادی بعدی را فراهم میآورد.
- آشنایی با افراد جدید و بسط فعالیتهای تحقیقاتی
- معرفی دستاوردهای پژوهشی و به تبع آن امکان جذب امکانات و درآمدهای بیشتر
- ……
به طور کلی همایشها را میتوان به دو نوع همایشهای ملی و بینالمللی تقسیم نمود. همایشهای ملی همایشهایی میباشند که در سطح کشور و به زبان فارسی برگزار میگردند و اعتبار آنها نیز در سطح ملی میباشد. البته باید دقت داشته باشید که در سطح کشور علاوه بر همایشهای ملی، همایشهای منطقهای که اعتبار آنها در سطح هر منطقه خاص میباشند نیز وجود داشته که معمولا کمتر مورد توجه قرار میگیرند.
همایشهای بینالمللی همایشهایی در سطح جهانی بوده که معمولا به زبان انگلیسی برگزار میگردند. به عبارت دیگر از آنجا که اعتبار این همایشها بینالمللی میباشد، مطالب ارائه شده در آنها برای تمامی افراد دنیا ممکن است جذابیت داشته و به همین دلیل به منظور استفاده تمامی پژوهشگران دنیا، مقالات ارائه شده در این همایشها بایستی به زبان انگلیسی ارائه شوند. به عنوان مثال همایش بینالمللی ISPST چند سال پیش در پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران برگزار گردید. اگرچه اکثر شرکت کنندگان در آن همایش ایرانی فارسی زبان بودند ولی به هر حال تمامی مقالات به زبان انگلیسی ارائه شد.
در بسیاری از موارد مشاهده میشود که خیلی از همایشها تحت نام سمینار بینالمللی به زبان فارسی برگزار میشوند. به عبارت دیگر در تبلیغات و پوسترها، این همایشها بینالمللی معرفی گردیده در حالی که مقالات دریافتی آنها به زبان فارسی میباشند. باید دقت داشته باشید که اگرچه از این همایشها به عنوان همایش بینالمللی معرفی میشوند ولی به هر حال اعتبار واقعی آنها تنها در سطح ملی است.
یکی از مواردی که همیشه برای دانشجویان سوال برانگیز میباشد تشخیص میزان اعتبار انواع همایشها در مقایسه با یکدیگر میباشد. به عبارت دیگر همیشه این سوال از اینجانب پرسیده میشود که از بین دو همایش مشابه چگونه فهمید که کدام همایش دارای اعتبار بیشتری است. خوشبختانه در مورد مجلات معیارهای دقیقی از جمله ضریب تاثیرگذاری، شاخص فوریتی، شاخص نیمه عمر و … وجود داشته که مشخص کننده دقیق درجه اعتبار هر مجلهای میباشند. در این میان پژوهشگر با مشاهده این معیارها به آسانی میتواند میزان اعتبار هر مجلهای را تشخیص دهد. این در حالی است که در مورد همایشها چنین معیارهای مشخص و واضحی وجود ندارد و همین تشخیص میزان اعتبار آنها را تا حدودی مشکل کرده است. در زیر مواردی که میتوانند نشان دهنده میزان اعتبار تقریبی یک همایش باشند به طور خلاصه بیان گردیدهاند:
- درجه اعتبار برگزار کننده اصلی همایش:
هر کنفرانسی یک برگزار کننده اصلی داشته که با همکاری با سایر نهادها اقدام به برگزاری همایش کرده است. هرچه اعتبار برگزار کننده اصلی همایشی بیشتر باشد میتوان امر فوق را به معنی معتبرتر بودن آن همایش تفسیر نمود. به عنوان مثال در نگاه اول میتوان همایشی که در دانشگاه کمبریج برگزار میشود را معتبر تلقی کرد و یا همایشی که دانشگاه شریف برگزار مینماید را با اعتبار دانست.
- درجه اعتبار ارگانهای حمایت کننده همایش:
اگرچه هر همایشی غالبا تنها یک برگزار کننده اصلی دارد، ولی به هر حال بسیاری از مراکز پژوهشی، اداری، صنعتی و بسیاری از دانشگاهها از حامیان مالی و یا معنوی آن همایش میباشند. هرچه حامیان یک همایش معتبرتر باشند، آن همایش معتبرتر است.
- تعداد دورههای پیشتر برگزار شده این همایش:
به طور کلی برگزارکنندههای هر همایشی، به منظور ایجاد نمودن فضایی مناسب برای ارائه دستاوردهای پژوهشی نوین و جدید، همایش خود را با محورهای مشابه طی بازههای زمانی مشخص مثلا ۲ ساله، ۳ساله و یا هر بازه زمانی دیگری تکرار مینمایند. کاملا طبیعی است که هرچه تعداد دورههایی که یک همایش پیشتر برگزار شده است بیشتر باشد، اعتبار آن بیشتر خواهد بود.
- تعداد مقالاتی که در دورههای قبلی همایش ارائه شدهاند:
اگر قصد شرکت در یک کنفرانس را دارید و از درجه اعتبار آن اطمینان ندارید، سیدی دورههای قبلی آن را مشاهده کرده و تعداد و سطح کیفی مقالاتی که پیشتر در آن کنفرانس ارائه شدهاند را ملاک ارزیابی خود قرار دهید.
- محدود و کاملا تخصصی بودن محورهای همایش:
چنانچه اشاره شد هر همایشی دارای محورهایی بوده که همایش پیرامون آن مباحث برگزار میگردد. کاملا طبیعی است که همایشهایی که محورهای برگزاری آنها وسیعتر و کلیتر میباشند، میزان عمق و تاثیرگذاری آنها نسبت به همایشهای کاملا تخصصی در زمینههایی خاص کمتر میباشد. به عبارت دیگر وقتی که همایشی در موضوعاتی بسیار کلی برگزار میگردد، غالبا مقالات، شرکت کنندگان و داورهای آنها به صورت پراکنده و غیر متمرکز میباشند و در عمل آن همایش نمیتواند در موضوعات فوق بسیار دقیق گردد. به همین دلیل شدیدا توصیه میشود که به جای ارسال مقالات خود به همایشهای کلی، آنها را به همایشهایی که به صورت تخصصی به موضوعاتی مشابه زمینه مقالات شما میپردازند، ارسال نمایید.
- داورها و کادر علمی همایش:
کاملا بدیهی است که هرچه کادر علمی و داورهای همایشی قویتر باشند، اعتبار آن همایش نیز بالاتر خواهد بود. به همین دلیل توصیه میشود که کادر علمی هر همایشی را با دقت بررسی کرده و در صورتی که تشخیص دادید که آن همایش توسط کادر علمی و داورهایی قوی پشتیبانی میشود، مقاله خود را برای آن ارسال نمایید.
- مجلات طرف قرارداد با همایش:
غالبا برگزارکنندگان هر همایشی با تعدادی مجله برای چاپ مقالات ارائه شده در همایش قرارداد داشته و از نویسندگان دعوت مینمایند تا در صورت تمایل مقالات ارائه شده در همایش را در آن مجلات نیز منتشر نمایند. بدیهی است که هرچه مجلات طرف قرارداد با یک همایش، دارای درجه اعتباری بالاتری باشند، امر فوق را میتوان به معتبرتر بودن خود همایش ارتباط داد.
آموزش نگارش مقالات علمی پژوهشی و ISI
با توجه به اینکه نگارش صحیح و مناسب یک مقاله علمی، مهمترین رکن برای پذیرش و در نتیجه منتشر شدن آن میباشد، در این فصل ضمن معرفی قسمتهای مختلف مقالات علمی، به آموزش چگونگی نگارش هریک از آنها نیز پرداخته شده است.
بطورکلی شناخت قسمتهای مختلف مقالات علمی، اولین قدم برای نوشتن مقاله بوده و بدون داشتن درکی صحیح از این اجزاء، نمیتوان مقالهای مطلوب را به نگارش درآورد. افراد کمتجربه که شناخت درستی از قسمتهای مختلف مقالات علمی و نحوه نگارش آنها ندارند، نگارش مقالات علمی را مثل انواع کتابها و رمانها تصور کرده و با سبکی انشا مانند نسبت به نوشتن مقالات علمی اقدام میکنند. همچنین در مواردی مشاهده میگردد که بسیاری از دانشجویان مقالات علمی را با مقالات منتشر شده در مجلات خانوادگی و یا ورزشی اشتباه گرفته و با الهام و الگو برداری از آنها مقالات علمی را تدوین مینمایند. این در حالی است که چنانچه در مقالهای اصول صحیح مقاله نویسی رعایت نشده و شمای نهایی آن مطابق با استانداردهای مقالهنویسی نباشد، اکثر مجلات آن را غیر قابل بررسی دانسته و از پذیرش آن خودداری میکنند.
در مقالات علمی لازم است که کلیه مطالب بیان گردیده همراه با ارائه سند و مدرک معتبر بوده و از آوردن مطالبی که فاقد پشتوانه علمی میباشند، خودداری گردد. این در حالی است که در بسیاری از مقالات، نویسندگان مانند انواع مصاحبه و گفتگو به بیان نقطه نظرهای شخصی خود پرداخته و یا بدون ارائه سند و منبع معتبر به بیان مطالب میپردازند. باید دقت داشت که چنین امری در هیچ مقاله علمی معتبری قابل قبول نبوده و چنین مقالهای صلاحیت چاپ شدن در هیچ مجله معتبری را ندارد.
کاستیهای بیان گردیده و بسیاری از نقصانهای دیگر که سبب اتلاف و بینتیجه ماندن بسیاری از تلاشهای نویسندگان جوان میگردد، غالبا به علت عدم ارائه آموزش صحیح و مناسب به آنها در جهت یادگیری اصول صحیح نگارش مقالات علمی میباشد. متاسفانه از آنجا که نام مقالهنویسی بیشتر تداعی کننده نوشتن مطالبی در انواع روزنامهها، مجلات ورزشی، خانوادگی و … در ذهن اکثر افراد جامعه میباشد، به همین دلیل افراد نگارش مقالات را امری بسیار ساده دانسته و تصور میکنند که به راحتی میتوانند آن را به انجام برسانند. همین تصور اشتباه سبب میگردد تا غالبا گرایشات کمتری به یادگیری روشهای مقاله نویسی وجود داشته باشد.
از آنجا که فراگیری قسمتهای مختلف مقالات علمی و روشها و اصول نگارش هر قسمت نیازمند یادگیری و آموزشی صحیح میباشد، در این فصل به آموزش اصول و تکنیکهایی کاربردی برای نگارش صحیح مقالات علمی پرداخته شده است.
بخش های مقالات علمی
چنانچه پیشتر نیز اشاره شد هر مقاله علمی دارای بخشهای مختلفی بوده و نگارش صحیح همه این اجزا امری ضروری و اجتنابناپذیر است. در این میان اجزاء مقالات علمی در تمامی زمینههای مهندسی، علوم انسانی، پژوشکی و روانپزشکی تقریبا یکسان بوده و تفاوتهای موجود نیز غالبا جزئی میباشند.
بطورکلی قسمتهای مختلف مقالات علمی دقیقا به همان ترتیبی که در نگارش مقالات علمی ارائه میگردند، عبارتند از:
- عنوان مقاله
- نام نویسنده یا نویسندگان
- آدرس نویسندگان
- چکیده
- واژگان کلیدی
- مقدمه
- مبانی نظری تحقیق
- روش تحقیق (تجربی)
- نتایج
- بحث
- نتیجهگیری
- تشکر و قدردانی
- فهرست منابع
ممکن است که در قالب همین قسمتبندی، تعدادی از بخشهای فوق با هم ترکیب شده و در یک قسمت آورده شوند. به عنوان مثال غالبا مشاهده میگردد که دو بخش “نتایج” و “بحث”، با هم ترکیب شده و قسمت مجزای “نتایج و بحث” را تشکیل میدهند که در آن علاوه بر ارائه نتایج بدست آمده به بحث پیرامون آنها نیز پرداخته میشود. همچنین وابسته به سبک و سیاق نگارش هر مجلهای، در مواردی زیادی مشاهده میشود که نام بخشهای فوق بدون اینکه تغییری در محتوای آنها ایجاد شده باشد، به صورتی متفاوت بیان میگردد. به عنوان مثال بسیاری از مجلات مهندسی قسمت روش تحقیق را تجربی مینامند. در مواردی نیز ممکن است که بخش یا قسمتی از مقاله بدون اینکه نامی از آن برده شود، در دل قسمتهای دیگر بیان گردد، مثلا در اکثر مقالات قسمت مبانی نظری تحقیق وجود ندارد و مطالبی که بایستی در این قسمت آورده شوند در مقدمه و همچنین بخش روش تحقیق مقاله ارائه میگردند.
در بسیاری از مجلات بخصوص مجلات فعال در زمینههای علوم انسانی، علاوه بر بخشهای بیان شده قسمتهای دیگری نیز مشاهده میگردند. باید دقت داشته باشید که موارد بیان شده ارکان اصلی یک مقاله بوده که ممکن است شکسته شده و به چندین قسمت مختلف تقسیم گردند. چنانچه مفصلا در قسمتهای بعدی بیان خواهد شد به طور کلی مقدمه یک مقاله شامل ۳ قسمت بیان مسئله، تشریح پیشینه تحقیق و معرفی پژوهش انجام شده توسط پژوهشگر میباشد. در اکثر مقالات ۳ بخش فوق صرفا در مقدمه بیان میگردند. این در حالی است که در بسیاری از مجلات علوم انسانی ساختار ذکر شده برای مقدمه شکسته شده و موارد فوق در بخشهایی مجزا ارائه میگردند. بعبارت دیگر در مقدمه اصلی مقاله سه رکن بیان شده به صورت بسیار مختصر درج گردیده و تشریح مفصل هریک از آنها در قسمتی مجزا ارائه میگردد. یکی از این بخشهای مجزا که بیان مسئله نامیده میشود به تشریح مسئله و بیان ضرورت انجام پژوهش میپردازد. در چنین مواردی غالبا بیان مفصل پیشینه تحقیق نیز از مقدمه حذف گردیده و به قسمتی مجزا که پیشنیه تحقیق نامیده میشود، انتقال مییابد. بعبارت دیگر در صورتی که در مقالهای اجزایی به غیر از موارد بیان گردیده وجود دارد به هیچ عنوان سردرگم نشده و مطمئن باشید طریقه نوشتن آنها نیز به صورت کامل در این نوشته توضیح داده شده است.
بطورکلی فرمت جدید مقالات در تمامی رشتهها، درج اجزای مقاله دقیقا مطابق با فرمت ارائه شده در فوق و بدون شکستن هریک از آنها به منظور ایجاد نمودن بخشهای اضافی میباشد. با این حال هماکنون نیز بسیاری از مجلات فعال در زمینههای مربوط به علوم انسانی تنها مقالاتی که بر اساس فرمت قدیمی نگارش یافتهاند را منتشر کرده و از دریافت مقالات نگارش یافته با فرمت جدید خودداری میکنند (البته شایان ذکر است که تعداد این مجلات هر روزه کمتر شده و به تعداد مجلات پذیرنده فرمت جدید مقاله نویسی اضافه میگردد). طبیعی است که برای چاپ مقاله در چنین مجلاتی رعایت کامل ساختارهای مورد نظر آنها چنانچه در قسمت راهنمای نویسندگان آن مجله بیان گردیده است، امری الزامی و حتی ضروری است.
اصول نگارش عنوان مقالات
اولین قسمت یک مقاله عنوان آن میباشد که باید با توجه به موضوعات اصلی بیان شده در مقاله به شکلی جذاب جملهبندی شده باشد. عنوان مقاله حتیالامکان باید دقیق و رسا بوده و از به کار بردن عبارات ناآشنا، کلمات اختصاری و اصطلاحات خاص مانند بکار بردن فرمولهای شیمیایی، اسامی تجاری و هر چیز دیگری که برای خواننده ناآشنا بوده و برای او ابهام ایجاد میکند، در عنوان خودداری شود. با توجه به اینکه عنوان مقاله اولین قسمتی است که نظر خوانندگان را به خود جلب مینماید، لازم است تا با بکار بردن جملاتی مناسب، صریح و زیبا که گویای نکات اصلی و عمده موجود در مقاله است سعی در انتخاب عنوانی شیوا و رسا برای مقاله کرد.
در هنگام انتخاب و نگارش عنوان، به سلیس و روان بودن آن بسیار دقت داشته باشید. عنوان مقاله باید طوری نگارش یافته باشد که خواننده فقط با خواندن و بدون نیاز به فکر کردن در مورد آن به راحتی به درک کامل آن نائل آید. باید توجه نمود که عنوان دروازه ورود به مباحث مقاله میباشد، در این میان عنوان زیبا، شیوا، روان و سلیس که به درستی با مطالب ذکر گردیده در مقاله انطباق داشته باشد در احساس اولیه خوانندگان و داورهای مقاله بسیار تاثیر گذار میباشد. مسلما برای همه افراد علاقه به خواندن کتابها و مقالههایی که عنوان آنها بتواند ارتباط موثری با ما ایجاد کند، اتفاق افتاده است.
لازم به ذکر است که در کاربرگ ارزیابی مقالات که توسط دفتر مجله برای داورهای مقالات ارسال میگردد، یکی از مواردی که به صورت اختصاصی ذکر گردیده است، مناسب بودن عنوان و تطابق کامل آن با مطالب موجود در مقاله میباشد. به همین دلیل با دقت کردن در انتخاب مناسب عنوان میتوان اقدامی مناسب درجهت پذیرش مقاله را به انجام رسانید.
با توجه به اینکه عنوان مقاله باید بیان کننده نکات اصلی موجود در مقاله باشد، با طرح پرسشهایی مانند: در این تحقیق چه چیزی بررسی شده است؟، این مقاله در چه جامعهای، در چه مکانی و در چه زمانی نوشته شده است؟ و سایر سوالاتی که بستگی به مقاله و موضوعات مورد بررسی در آن دارد سعی گردد تا کلیات مقاله را استخراج کرده و از کلید واژههایی وابسته به آنها در عنوان استفاده کرد.
باید توجه داشت که عنوان مقالات علمی جمله کامل نیست، بطوریکه عنوان مقالات غالبا به صورت مجهول و بدون آوردن فعل برای جمله بیان میگردد. به عنوان مثال با کمی دقت در عنوان “بررسی خواص ارتعاشی انواع گونه های چوب درخت توت”مشخص است که عنوان فوق از نظر اصول نگارش جمله صحیح نبوده و در آن فعل که مهمترین رکن جمله نویسی است، وجود ندارد.
چنانچه اشاره شد در صورتی که کلماتی در توصیف ویژگیهای مطالعه شما نقش کلیدی داشته باشند، لازم است تا با بکار بردن آنها در داخل عنوان مقاله حداکثر ارتباط معنایی را بین عنوان و متن مقاله ایجاد نمود. بهعنوان مثال تنها با خواندن عنوان “بررسي تاثير پارامترهاي مختلف تاير در ميزان صداي توليد شده در هنگام حركت تاير بر سطح جاده”، به راحتی میتوان کلیتی از موضوعات بحث شده در این مقاله را درک نمود. به عبارت دیگر حتی یک خواننده معمولی و غیر متخصص نیز با خواندن عنوان فوق به راحتی درمییابد که در این مقاله اثر پارامترهای مختلف تایر خودرو مانند جنس لاستیک، ضخامت آن، شکل آجها و سایر مواردی از این دست بر روی میزان صدایی که در هنگام حرکت تایر خودرو بر سطح جاده ایجاد میشود، بررسی شده است.
یکی از مواردی که در تعیین نام مقالات علمی باید به آن توجه داشت، طول عنوان یا تعداد کلماتی است که در عنوان بکار رفته است. در صورتی که عنوان یک مقاله بسیار کوتاه باشد معمولا برداشتهایی کلی از آن حاصل میگردد و از آنجا که در مقالات علمی به موضوعاتی خاص و ویژه پرداخته میشود، امر فوق مطلوب نمیباشد. به عنوان مثال با خواندن عنوان “خواص پلاستیکها” ابهامات بسیار زیادی در ذهن خواننده ایجاد شده و خواننده نمیتواند درک صحیحی از موضوعات بیان شده در مقاله پیدا نماید. عنوان فوق ممکن است سوالات بسیار زیادی را در ذهن خواننده ایجاد کرده که بعنوان مثال در این مقاله چه پلاستیکهایی مورد بررسی قرار گرفتهاند؟ کدام یک از خواص پلاستیکها اندازه گیری شدهاند؟ آیا مقاله فوق حاصل تجربیات آزمایشگاهی است؟ و بسیاری از سوالات و ابهامات دیگری که به دلیل کوتاه و کلی بودن عنوان ممکن است در ذهن خواننده ایجاد گردد. به همین دلیل پیشنهاد میشود از نامگذاری مقالات خود با چنین عنوانهای کوتاه و کلی خودداری شود.
از طرف دیگر، انتخاب عنوانهایی بسیار بلند و طولانی نیز چندان مطلوب نبوده و ممکن است خواننده فقط با خواندن عنوان مقاله خسته شده و از مطالعه ادامه مقاله خودداری نماید. بنابراین پیشنهاد میشود که در انتخاب عنوان مقالات حد اعتدال رعایت شود و با نامگذاری مقالات با عنوانهایی شیوا و روان که بیانگر موضوعات مطرح شده در مقاله میباشند، خواننده را نسبت به مطالعه کل مقاله ترغیب نماییم.
از آنجا که عنوان مقاله مهمترین قسمتی است که خوانندگان را ترغیب به خواندن مقاله و یا کنار گذاشتن آن میکند، به همین دلیل در بخش راهنمایی نویسندگان که در هر مجله ارائه می شود، محدودیتهایی در مورد طول عنوان مقالات وضع گردیده است، بهطوریکه عنوان مقالات باید از تعداد مشخصی کلمات بیشتر و از حداکثر کلمات مجاز پیشنهاد شده توسط مجله کمتر باشد. بنابراین مطالعه دقیق و اعمال نمودن کامل ضوابط ارائه شده در بخش راهنمای نویسندگان که معمولا در صفحه ابتدایی و یا انتهایی تمامی مجلات علمی آورده میشود، بر روی مقاله قبل از ارسال آن برای مجله مورد نظر الزامی است.
در بسیاری از مواقع ذکر بسیاری از کلمات و عبارات در عنوان مقاله اجتناب ناپذیر بوده و حذف آنها تاثیرات منفی زیادی در شناساندن موضوع تحقیق به خواننده دارد، از طرفی طولانی بودن عنوان نیز خستگی خواننده را به همراه خواهد داشت. در چنین مواقعی که هر گونه تغییری در عنوان مقاله تاثیرات مخربی بر روی آن خواهد داشت پیشنهاد میشود که عنوان طولانی اولیه را به دو قسمت اصلی و فرعی تقسیمبندی نمایید، یطوریکه ابتدا قسمت اصلی عنوان را که بیان کننده کلیات مطلب بوده را بیان کرده و سپس به بیان قسمت فرعی عنوان که بیانگر جرئیات مطلب میباشد، پرداخته شود. غالبا برای جدا کردن قسمت اصلی اولیة عنوان از قسمت فرعی ثانویه از علامت دو نقطه (:) و یا علامت نقطه ویلگول (؛) استفاده میشود. به منظور درک عمیقتر چگونگی نوشتن عنوانهای دو قسمتی در زیر تعدادی مثال از چنین عنوانهایی ارائه شده است:
عنوان۱:
“بررسي روند شكلگيري مجموعههاي آرامگاهي در معماري ايران دوران اسلامي: بنابر آراء ابوسعيد ابوالخير”.
چنانچه ملاحظه میگردد در قسمت اول عنوان قبل از علامت دو نقطه کلیات ارائه شده در مقاله که بررسی روند شکلگیری مجموعههای آرامگاهی در معماری ایران دوران اسلامی است، آورده شده است. در این میان خواننده صرفا با خواندن قسمت اول عنوان فوق کلیتی از مطالب بیان گردیده در مقاله را درک خواهد کرد. حال در قسمت دوم عنوان که بعد از علامت دو نقطه آمده است، نویسنده به جزئیات تحقیق که در این مثال بیان منبع و زیربنای تحلیل موضوع مقاله (بررسی شکلگیری مجموعههای آرامگاهی با استفاده از نظرات ابوسعيد ابوالخير) است، اشاره کرده است.
عنوان۲:
“بررسي فرايند انتشار حرارت و توسعه گراديان دما در چوب طي خشك شدن؛ مطالعه موردي راش و نوئل”.
عنوان۳:
“درآمدي بر ارتباط قهرمانان اسطروهاي با هنرهاي معاصر: مطالعه موردي: طراحي دو بعدي و سه بعدي شخصيتهاي اسطورهاي”
در عنوان مقالات علمی بهتر است با بکار بردن کلماتی نظیر بررسی، آنالیز، مطالعه، تحلیل، امکانسنجی و …. تا حدودی روند انجام پژوهش را مشخص کرده و به خوانندگان در پیشبینی چگونگی بیان مطالب در مقاله، کمک کرد. با دقت در عنوان “بررسی خواص ارتعاشی کامپوزیتهای الیاف کربن و رزین پلیاستر و مقایسه نتایج حاصله با چوب درختان صنوبر، گردو و راش” به راحتی میتوان فهمید که این مقاله حاصل بررسی نتایج تجربی بوده و در ضمن، نتایج تجربی بدست آمده با نمونههای شاهد چوبی مقایسه شدهاند. با دقت در عنوان فوق که کاملا رسا و مناسب میباشد میتوان فهمید که یک عنوان مناسب خلاصهای بسیار کلی از مطالب بیان گردیده در مقاله میباشد و خواننده صرفا با مطالعه یک عنوان مناسب میتواند درک و پیشبینی صحیحی از مطالب بیان گردیده در مقاله داشته باشد. حال چنانچه در عنوان فوق فقط کلمه بررسی را حذف نماییم در این صورت عنوان مقاله به صورت زیر خواهد شد:
“خواص ارتعاشی کامپوزیتهای الیاف کربن و رزین پلیاستر و مقایسه نتایج حاصله با چوب درختان صنوبر، گردو و راش”.
با مقایسه این دو عنوان که تفاوت آنها فقط در یک کلمه بررسی میباشد به راحتی میتوان دید که فقط با حذف کلمه بررسی در عنوان دوم، عنوان اولیه که بسیار گویا و رسا بود به عنوانی نه چندان مطلوب تبدیل گردید. عنوان اول به صورت ناخودآگاه این حس را در خواننده ایجاد مینماید که در این مقاله موارد زیادی بررسی شده و بار علمی آن بالا میباشد، این در حالی است که تنها با حذف کلمه بررسی از ابتدای آن، چنین حس مثبتی دیگر وجود نخواهد داشت. کاملا طبیعی است که این حس مثبت در صورت انتخاب صحیح عنوان مقاله در داور نیز ایجاد و طبیعتا بر روی نتیجه داوری نیز تاثیرگذار خواهد بود.
لازم به ذکر است که عنوان خلاصه مقاله نیست و تلاش در جهت خلاصه کردن کلیه مباحث مقاله در عنوان کار چندان صحیحی نمیباشد، زیرا امر فوق سبب طولانی شدن عنوان و خسته و بیانگیزه کردن خواننده میگردد. ولی به هر حال عنوان مقاله بایستی طوری انتخاب گردد که خواننده تنها با خواندن آن کلیت مقاله را درک کرده و بتواند موارد اصلی بیان شده در آن را پیشبینی نماید. در این میان لازم است که تویسندگان محترم با تمرین و ممارست زیاد چگونگی انتخاب عناوینی سلیس و روان که شامل کلید واژههای اصلی مقاله بوده و بیانگر کلیات مقاله باشد را بیاموزند.
هیچگاه نباید در عنوان مقاله نتیجه پژوهش را بیان نمود. با دقت در عنوان مقاله “بررسی خواص آکوستیک کامپوزیتهای الیاف کربن و رزین پلی استر و مقایسه نتایج حاصله با چوب درختان صنوبر، گردو و راش” به راحتی میتوان ملاحظه کرد که در آن به صورتی کلی مواد و اهداف مقاله آورده شده است و از طرفی با خواندن عنوان فوق به هیچ عنوان نمیتوان اطلاعاتی در مورد نتایج مقاله بدست آورد. به عبارت دیگر عنوان باید به شکلی صریح و گویا به بیان کلیات پژوهش از جمله اهداف و روش تحقیق بپردازد و از ذکر جزئیات و نتایج در عنوان باید خودداری نمود. در این میان افرادی که تمایل به دانستن نتایج و جزئیات مقاله دارند، لازم است تا متن مقاله را مطالعه کرده و اطلاعات مورد نظر خود را کسب نمایند.
علاوه بر اینکه در عنوان نباید به بیان نتایج پژوهش پرداخت باید دقت نمود که عنوان مقاله فاقد هرگونه پیش داوری نیز باشد. مثلا انتخاب عنوان زیر برای مقاله مناسب به نظر نمیرسد:
“بررسی علل بیعلاقگی رانندگان نسبت به بستن کمربند ایمنی”،
زیرا عنوان فوق بیطرفانه بیان نشده است و با پیش داوری در ذهن خواننده جهتگیری خاصی ایجاد مینماید. برای اصلاح عنوان فوق میتوان آن را به صورت زیر بازنویسی کرد:
“بررسی تمایلات مختلف رانندگان نسبت به بستن کمربند ایمنی”.
در این میان عنوان بازنویسی شده فقط به بیان کلیاتی از مطالب بیان شده در تحقیق میپردازد و با پیشداوری هیچگونه جهتگیری خاصی در ذهن خواننده قبل از مطالعه مقاله ایجاد نمینماید.
در صورتی که پژوهش انجام شده محدود به بازه زمانی و یا مکانی خاصی باشد، ذکر آن در عنوان مقاله الزامی است. زیرا در صورت عدم ذکر بازه زمانی و مکانی فوق، ممکن است که خواننده تصور کند که در مقاله به بیان کلی موضوع بدون هیچ گونه محدودیتی پرداخته شده است، به همین دلیل مطالعه آن بدون اینکه اطلاعات مناسبی در اختیار خواننده قرار دهد، ممکن است وقت و هزینههای وی را اتلاف نماید. برای درک بهتر چگونگی وارد نمودن بازه زمانی و مکانی مورد مطالعه در عنوان مقالات در زیر تعدادی مثال آورده شده است:
* “بررسي رابطه بين تنوع گونهاي و عوامل محيطي در مراتع بيرجند”،
چنانچه از این نام برمیآید نتایج این تحقیق صرفا محدود به مراتع بیرجند بوده و به هیچ عنوان فراگیر نمیباشد. در نظر داشته باشید که اگر در عنوان محدود بودن نتایج به مراتع صرفا بیرجند ذکر نمیشد، خواننده به اشتباه تصور مینمود که نتابج این تحقیق فراگیر و قابل استفاده در تمامی شرایط میباشد.
* “بررسي تاثير عوامل جوي در ارتفاع سطح آب در سواحل شرقي استان مازندران”،
همانند مثال قبل در اینجا نیز محدودیت مقاله مکانی بوده و نتایج تحقیق صرفا در سطح آب سواحل شرقي استان مازندران قابل استفاده میباشد.
* “جلوههاي سنت و تجدد در فضاهاي ورودي خانههاي تهران دوره قاجار”،
در این مثال علاوه بر محدودیت مکانی (خانههای صرفا تهران)، محدودیت زمانی (دوره قاجار) نیز وجود دارد.
* ” ارزيابي نمادين نقوش جانوري سفال نيشابور (قرون سوم و چهارم هجري قمري(“
در این مثال نیز همانند مثال قبل هر دو محدودیت زمانی و مکانی وجود داشته و این محدودیتها در عنوان مقاله بیان گردیدهاند.
با مراجعه به مجلات موجود در باجههای روزنامهفروشی و یا سایتهای اینترنتی ممکن است مقالات زیادی که عنوان آنها به صورت پرسشی نگارش یافته باشند را مشاهده نمایید، در این میان باید دقت کرد که عناوین سوالی بیشتر در روزنامهها و مجلات غیرتخصصی و با هدف جذب کردن خوانندهها، مشاهده میگردد. این در حالی است که نگارش عنوانهای سوالی در مجلات پژوهشی، اگرچه مجاز بوده ولی به هر حال به هیچ وجه مرسوم نیست. به همین دلیل پیشنهاد میشود که در مقالات تخصصی خود از نوشتن عنوان سوالی و یا حتی تعجبی خودداری نمایید.
طریقه نگارش نام نویسندگان و affiliation آنها
اسامی نویسندگان و همکارانی که در نگارش مقاله شرکت داشتهاند در تمامی مقالات بعد از عنوان و قبل از چکیده مقاله بیان میگردند. در مقالات فارسی نام نویسندگان غالبا به صورت کامل نوشته شده و نگارش مخفف اسامی نوسندگان چندان رایج نیست. این در حالی است که در بسیاری از مقالاتی که به زبان انگلیسی منتشر میشوند ممکن است که نام نویسندگان به صورت خلاصه شده و با استفاده از حروف اختصاری درج گردد. به عنوان مثال در صورتی که نام نویسنده سید یحیی موسوی (Seyyed Yahya Mousavi) باشد ممکن است که پس از چاپ شدن مقاله، نام وی به شکل اختصاری یعنی به صورت S.Y.Mousavi نگارش یابد که امر فوق بسته به فرمت نگارش مقالات در مجلات مختلف متفاوت میباشد. با این حال بهتر است که در نسخه مقاله ارسالی برای مجله مورد نظر، نام نویسندگان به صورت کامل نوشته شود و در صورت نیاز به خلاصه نمودن نام نویسندگان، کادر مجله خود نسبت به انجام امر فوق اقدام میکنند.
باید دقت نمودن که آوردن پیشوندهایی مانند رتبه های دانشگاهی نظیر دکتر، مهندس، استاد و …، یا القابی مانند آقا، خانم، دوشیزه و … قبل از نام نویسندگان در مقالات علمی چندان مرسوم نیست (اگرچه ذکر چنین پیشوندهایی را در بسیاری از مقالات به خصوص متون نوشته شده به زبان فارسی میتوان مشاهده نمود).
در مقالات علمی، انتخاب نویسندهای که نام وی در ابتدا میآید و همچنین نویسنده مسئول مکاتبات دارای اهمیت بسیار زیادی میباشد. از آنجا که در متن بیشتر مقالات در صورت ارجاع دادن به مقاله نگارش یافته، تنها نام نویسنده اول بیان شده و سایر نویسندگان بعنوان همکاران او در نظر گرفته میشوند، به همین دلیل نویسندهای که نام وی در ابتدا میآید را نویسنده اصلی مقاله میگویند. نویسنده اول مقاله مهمترین نقش را در انجام پژوهش و نگارش مقاله داشته بطوریکه سایر نویسندگان را غالبا به عنوان همکاران وی که به او در انجام پژوهش و نگارش مقاله یاری رساندهاند، بیان میکنند. بر اساس عرف موجود غالبا نام مجری اصلی طرح را بعنوان نویسنده اصلی مقاله مینویسند، البته در امر فوق هیچ الزامی وجود ندارد و نویسندگان میتوانند به هر ترتیب دلخواهی نام نویسندگان را در مقاله درج نمایند. ولی به حال از آنجا که مجری طرح (به عنوان مثال در صورتی که مقاله نگارش یافته استخراج شده از پایاننامه کارشناسی ارشد دانشجویی باشد، مجری طرح دانشجویی است که پایاننامه را به انجام رسانیده است) بیشترین زحمت را در انجام شدن پژوهش و نوشتن مقاله برعهده داشته است، غالبا نام وی را به عنوان نویسنده اصلی مقاله در ابتدا مینویسند. در این میان باید دقت داشت که ترتیب قرار گرفتن نام نویسندهها در مقاله کاملا به صورت توافقی در بین نویسندگان بوده و هیچ قانون و اصلی در این مورد وجود ندارد و تمامی مواردی که پیرامون ترتیب نوشتن مقالات وجود دارد تنها عرفهای رایج در جوامع دانشگاهی است.
مشخص کردن یکی از نویسندگان به عنوان نویسنده مسئول مکاتبات که وظیفه ارتباط با مجله را داشته و آدرس پست الکترونیکی و تلفن او به منظور ارتباط خوانندگان با وی در مقاله چاپ خواهد شد، الزامی است. در این میان با قرار گرفتن علامت ستاره در بالای نام نویسنده مسئول مکاتبات، نام او از سایر نویسندگان مقاله متمایز میگردد. آدرس پست الکترونیکی و شماره تلفن نویسنده مسئول مکاتبات نیز غالبا به صورت پاورقی در انتهای صفحه اول مقاله منتشر میشود. در این میان اگرچه انتخاب هر کدام از نویسندگان به عنوان مسئول مکاتبات از نظر مجله بلامانع است ولی به هر حال بر اساس عرف موجود غالبا نام استاد راهنمای طرح را بعنوان نویسنده مسئول مکاتبات و همچنین به عنوان نویسندهای که نام وی در مرتبه دوم قرار میگیرد، درج مینمایند. لازم به اشاره مجدد است که انتخاب هر نویسنده دیگر به غیر استاد راهنما به عنوان نویسنده مسئول مکاتبات و یا درج نام استاد راهنما (میتواند مسئول مکاتبات باشد یا نباشد) در هر مرتبهای کاملا آزاد بوده و موارد فوق تنها عرف رایج و پذیرفته شده میباشند.
در مجلات ISI در سایت طراحی شده به منظور ارسال مقالات برای دفتر مجله، این امکان وجود دارد تا نام بیش از یک نویسنده را به عنوان نویسندگان مسئول مکاتبات انتخاب نمود. در صورت انتخاب بیش از یک نویسنده مسئول مکاتبات در این صورت دفتر مجله با تمامی افراد مشخص شده ارتباط برقرار خواهد کرد. از آنجا که انتخاب شدن استاد راهنما به عنوان نویسنده مسئول مکاتبات مزایای بسیار زیادی برای وی دارد و در صورت انتخاب گردیدن بیش از یک نویسنده به عنوان مسئول مکاتبات، اساتید راهنما مزایای زیادی را از دست میدهند به همین دلیل انتخاب بیش از یک مسئول مکاتبات چندان رایج نمیباشد.
به منظور ارتباط با دفتر مجلات پیشنهاد میشود که در کلیه مکاتبات روند ادارای و رسمی را حفظ نموده و از نامهنگاریهای صمیمی و غیر رسمی خودداری گردد. در این میان به منظور ایجاد نمودن فضایی رسمیتر، توصیه میشود که نویسنده مسئول مکاتبات آدرس پست الکترونیکی مربوط به مرکز دانشگاهی خود را در مقاله وارد کرده و فقط از طریق این آدرس با دفتر مجله ارتباط برقرار نماید. البته وارد نمودن آدرس ایمیلهای رایج مانند یاهو، جیمیل و …. نیز کاملا بلامانع است ولی به هر حال هر موردی که به نحوی دیسیپلین نوسیندگان را بالاتر برده و نوع رابطه با دفتر مجله را رسمیتر نماید، بنحوی اعتبار نویسندگان را افزایش و شانس پذیرش مقالة آنها را زیادتر میکند.
در هنگام درج نمودن شماره تلفن مربوط به نویسنده مسئول مکاتبات نیز بهتر است که شماره تلفن ثابت به همراه کد کشور و شهر مورد نظر نوشته شود. باید دقت داشت که نوشتن شماره تلفن همراه نویسنده مسئول مکاتبات چندان مرسوم نبوده و از آنجا که سبب غیر رسمی شدن مکاتبات با دفتر مجله میگردد، به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
به منظور آشنایی بهتر خوانندگان با نحوه نگارش نام نویسندگان و آدرسهای آنها، بخشی از صفحه اول مقاله انتشار یافته توسط نویسندگان در نشریه علمی پژوهشی تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران در شکل۱ نشان داده شده است.
شکل۱٫ بخشی از صفحه اول مقاله چاپ شده در مجله علمی پژوهشی
تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران، شکل صحیح قرار گرفتن نام نویسندگان و آدرس و
وابستگی هریک از آنها طبق فرمت مجله
چنانچه ملاحظه میگردد نام مجری اصلی طرح که دانشجوی مهندسی پلیمر میباشد در ابتدا آمده و نام استاد راهنمای وی همراه با یک ستاره در بالای آن در مرتبه دوم ذکر گردیده است. همچنین آدرس پست الکترونیکی استاد راهنمای طرح (مسئول مکاتبات) نیز برای ارتباط خوانندگان با وی آورده شده است. با توجه به روند نامگذاری نویسندگان در مقاله فوق میتوان فهمید که جناب دکتر محمد مهدی جلیلی استاد راهنمای طرح میباشند.
اکثر مجلات محدودیتی در مورد تعداد نویسندگان مقاله نداشته و مقالاتی با هر تعداد نویسنده را مورد پذیرش قرار میدهند (هرچند که ممکن است بسیاری از مجلات نیز با توجه به قوانین موجود، محدودیتهایی در این زمینه داشته باشند). در این مورد لازم به اشاره است که اینجانب مقالاتی با تعداد ۱۶ نفر نویسنده که در مجلات معتبر بینالملی منتشر شدهاند را نیز مشاهده کردهام. ولی به هر حال نکتهای که باید مد نظر داشت این است که با افزایش تعداد نویسندگان یک مقاله، نسبت سهم و اعتبار هر نویسنده از مقاله نیز به همان میزان کاهش پیدا خواهد کرد و در صورتیکه تعداد نویسندگان یک مقاله از حدی معقول بالاتر رود، در این صورت مقاله فوق نمیتواند اعتبار قابل توجهی برای هر کدام از نویسندهها داشته باشد. به همین دلیل شدیدا توصیه میشود که تعداد نویسندگان مقاله را تا حد ممکن کم نگه داشته و از اضافه کردن نامهای بیشتر خودداری گردد. بر طیق عرف موجود، ارائه مقاله با بیش از ۶ یا ۷ نویسنده نیز چندان رایج نبوده ولی به هر حال پیشنهاد میشود که با کمتر نگه داشتن تعداد نویسندگان، اعتبار مقاله را برای هر کدام آنها بیشتر بنمایید.
انتخاب نویسنده اول و نویسنده مسئول مکاتبات، ترتیب نوشتن نام نویسندگان و سایر مواردی که به درج اطلاعات نویسندگان مربوط میشود، غالبا سبب ایجاد شدن اختلافات در گروههای تحقیقاتی بوده و اکثر پژوهشگرانی که با هم دچار اختلاف شدهاند، بنحوی اختلاف آنها وابسته به موارد فوق میباشد. در این میان به منظور جلوگیری کردن از بروز چنین اختلافاتی پیشنهاد میشود که در مورد چگونگی وارد کردن نام نویسندگان کمال دقت را به عمل آورده و حتی قبل از نگارش مقاله با شفافسازی تمامی موارد از بروز اختلافات احتمالی جلوگیری نمود.
بعد از نوشتن نام نویسندگان، نوبت به درج affiliation آنها میباشد. نویسندگان باید بیان کنند که در چه سازمان، دانشگاه و یا پژوهشگاهی مشغول به فعالیت میباشند تا خواننده مقاله با شناختی بیشتر از نویسندگان و تخصص آنها نسبت به خواندن مقاله اقدام کنند. لازم به اشاره است که در مقالات علمی منظور از affiliation، درج نشانی پستی منزل یا محل کار نیست بلکه منظور بیان نام دانشگاه و یا مرکزی که فرد در آن حضور دارد، میباشد. در مقالات ISI و بسیاری از مقالات داخلی همچنین لازم است تا نویسنده علاوه بر معرفی سازمان مربوطه، شهر و کشوری که این سازمان در آن قرار دارد را نیز وارد نماید.
در درج affiliation بهتر است قسمت دقیقی که نویسنده در آنجا مشغول به فعالیت میباشد را در مقاله درج نمود. بعنوان مثال به جای اینکه نویسنده فقط دانشگاه تهران را به عنوان محل فعالیت بیان نماید، بهتر است با نوشتن نام دانشکده و گروهی که در آنجا مشغول به فعالیت میباشد اطلاعات کاملتری را در مقاله بیان نماید. بطوریکه به جای تنها دانشگاه تهران، میتوان نوشت: “دانشگاه تهران، دانشکده هنرهای زیبا، گروه موسیقی”.
همچنین لازم است تا نویسندگان رتبه علمی خود را نیز در قسمت affiliation بیان نمایند تا خواننده قبل از مطالعه مقاله بتواند درک مختصری از رزومه نویسندگان نیز پیدا کند (نوشتن رتبه علمی بیشتر در مقالات فارسی حائز اهمیت بوده و در مقالات ISI رتبه علمی نویسندگان غالبا در مقاله نهایی منتشر شده، آورده نمیشود زیرا در مقالات ISI بیشتر از اینکه چه کسی و با چه میزان تحصیلاتی پژوهش را به انجام رسانیده است، کیفیت مطلب بیان شده دارای اهمیت میباشد). به منظور آشنایی بیشتر با چگونگی نگارش affiliation به صفحه اول مقاله آورده شده در شکل۱ محددا مراجعه فرمایید.
نکته بسیار مهمی در هنگام نوشتن affiliation، باید مد نظر داشت حمایتهای مالی و معنویای است که مرکز مورد نظر از نویسندگان مقاله به عمل خواهد آورد. از آنجا که با درج نام هر دانشگاه و یا مرکزی در قسمت affiliation مقاله، به اعتبار آن مرکز افزوده خواهد گردید به همین دلیل تمامی مراکز معتبر از نویسندگانی که در مقاله خود از آنها نام میبرند حمایتهایی را به عمل میآورند. با توجه به اینکه هر مرکزی، تنها شیوه و فرمت خاصی را برای درج در قسمت affiliation قابل قبول میداند و در صورت رعایت نشدن این فرمت ممکن تسهیلات حمایتی به آن مقاله اختصاص پیدا نکند، به همین دلیل توصیه میشود که قبل ارسال مقاله برای مجله مورد نظر به قسمت پژوهشهای سازمان مورد نظر مراجعه کرده و از فرمت قابل قبول برای درج نام آن سازمان یا دانشگاه در قسمت affiliation مقاله اطلاع پیدا نمود.
در بسیاری از مواقع ممکن است که نویسندهای در بیش از یک مرکز علمی حضور داشته و نوشتن نام هریک از آنها نیز برای او سودمند باشد. از نظر اکثر مجلات نوشتن نام بیش از یک سازمان و دانشگاه فاقد مشکل بوده و هر نویسنده میتوانند نام مراکز مختلفی را در قسمت affiliation مربوط به خود وارد نماید. این در حالی است که بسیاری از مراکز در صورتی که نام مرکز دیگری نیز در قسمت affiliation مربوط به یک نویسنده درج شده باشد، حمایت مادی و معنویای از آن نویسنده بابت نوشتن آن مقاله نخواهند کرد. به همین دلیل در صورت تمایل به نوشتن نام بیش از یک مرکز دانشگاهی در مقاله خود، پیشنهاد میشود که قبل از ارسال مقاله در این مورد نیز تحقیقات مربوطه را به عمل آورید.
نحوه تدوین چکیده یک مقاله
در صورت مراجعه به سایتهای اینترنتی معتبر برای در اختیار گرفتن مقالات علمی، میتوان ملاحظه کرد که چکیده کلیه مقالات موجود در این پایگاهها به صورت رایگان در اختیار مراجعه کنندگان قرار داده شده است. در این میان مراجعه کننده لازم است تا با مطالعه عنوان و چکیده مقاله تصمیم نهایی خود را مبنی بر خرید مقاله کامل گرفته و نسبت به پرداخت هزینههای مربوط به دریافت مقاله کامل اقدام نماید.
علاوه بر مورد ذکر شده، در اکثر مواقع خواننده فرصت کافی برای بررسی و مطالعة کامل مقاله را نداشته و تمایل دارد تنها با خواندن چکیده اطلاعات مورد نیاز را کسب نماید. بسیاری از افراد نیز با خواندن چکیده و اطمینان از انطباق کامل مطالب درج شده در مقاله با اطلاعات مورد نیاز، نسبت به مطالعه کامل مقاله اقدام میکنند.
موارد فوق مثالهایی در مورد نقش برجسته چکیده مقالات در ترغیب نمودن افراد به خواندن کامل مقاله بوده و اهمیت یادگیری اصول نگارش صحیح چکیده مقالات علمی به منظور نوشتن مقالات معتبر را مشخص مینماید. بطورکلی چکیده مقالات باید کاملا گویا و رسا بوده و بیانگر تمامی مطالب موجود در مقاله از جمله بیان علل انجام تحقیق، ذکر مواد اولیه و روشهای ساخت انتخاب شده برای تولید نمونهها، معرفی روشهای آزمون نمونهها و چگونگی تحلیل نتایج و در نهایت بیان صریح نتیجهگیریهای نهایی بدست آمده از انجام پژوهش باشد. به عبارت دیگر نحوه نگارش چکیده مقاله باید چنان باشد که بتواند کلیاتی از تمامی فعالیتهای پژوهشی نویسنده، که در مقاله ذکر شده است را به صورت خلاصه در اختیار خوانندگان قرار دهد. با توجه به اینکه بیان تمامی موارد اشاره شده طی تنها چند خط الزامی میباشد به همین دلیل لازم است که نویسندگان فقط به بیان کلیات پژوهش پرداخته و از ذکر جزئیات، شرح و تفسیر نتایج، تحلیل و آنالیز دادهها و سایر موارد مشابه خودداری و فقط به گزارش نتایج بدست آمده بدون ارائه توضیحات مفصل در مورد آنها بسنده نمایند.
دقت شود که هدف از نگارش چکیده ایجاد نمودن شمایی کلی از مقاله تنها در چند خط بوده تا خواننده با بررسی آن طی زمانی کوتاه درکی نسبی از مطالب مقاله کسب کرده و در صورت تمایل به دانستن بیشتر در مورد جزئیات و تحلیل موارد فوق اقدام به مطالعه کامل مقاله نماید. به همین دلیل در نگارش چکیده باید از بیان جزئی نتایج بدست آمده و تحلیل آنها خودداری کرد.
بیان جملات در چکیده و به طور کلی تمام قسمتهای مقالات علمی به صورت سوم شخص مجهول میباشد و از بیان ضمایر شخصی در نگارش مقالات علمی (به غیر از مواردی خاص) خودداری میشود. از آنجا که چکیده مقالات تنها خلاصهای از مطالب بیان شده در مقاله میباشد به همین دلیل در چکیده بر خلاف سایر قسمتهای مقالات علمی از بیان منبع و مرجع مطالب خودداری شده و منابع مربوطه در متن مقالات که مطالب به صورت کامل و مفصل بیان میشوند، ارائه میگردند.
هر مجله بر مبنای ساختار مقالات و اهداف مورد نظر، دارای ساختار نگارشی خاصی بوده که رعایت کامل آن الزامی میباشد. ساختار نگارشی مجلات که غالبا تحت عنوان راهنمای نویسندگان در ابتدا و یا انتهای هر مجله منتشر میگردد، دارای موارد متعددی بوده که یکی از مهمترین آنها بیان حداقل و حداکثر تعداد کلمات مجاز برای نوشتن چکیده میباشد. تعداد کلمات مجاز برای نگارش چکیده در اکثر مجلات در محدوده ۱۵۰ الی ۲۵۰ کلمه میباشد ولی به هر حال به منظور اطمینان از امر فوق، مطالعه دقیق راهنمای نویسندگان قبل از ارائه مقاله بر هر مجلهای الزامی است. از آنجا که پیشنهاد تعداد کلمات مجاز برای نگارش چکیده مقالات بر مینای ساختار و شکل مقاله در هنگام چاپ بوده و عدم رعایت آن فرمت چاپی مجلات را دچار مشکل میسازد، قبل از ارسال مقاله برای مجله مورد نظر از انطباق کامل تعداد کلمات موجود در چکیده مقاله خود با راهنمای نویسندگان مجله اطمینان حاصل نمایید. در صورت عدم رعایت راهنمای نویسندگان، بدون شک دفتر مجله مقاله مربوطه را رد کرده و یا برای انجام اصلاحات به نویسندگان بازمیگرداند که در هر دو صورت مراحل پذیرش مقاله فوق سختتر و طولانیتر خواهد گردید. به همین دلیل با توجه به اهمیت بسیار زیاد رعایت کامل مطالب بیان گردیده در راهنمای نویسندگان مجلات، پیشنهاد میشود روند صحیح نگارش مقاله بر حسب قوانین مجله را دقیق و بدون اشکال اجرا نموده تا در مراحل ارزیابی مقاله با مشکلات کمتری مواجه گردید.
هرچند استفاده از مخفف اصطلاحات در چکیده رایج میباشد، ولی به هر حال باید دقت نمود که چکیده اولین قسمت مقاله است که خواننده با آن روبرو میشود و به همین دلیل پیشنهاد میگردد در صورت امکان از درج واژگان اختصاری که چندان رایج و مشهور نیستند در چکیده مقاله خودداری کرده و یا در صورت تمایل به استفاده از واژگان اختصاری، در نخستین کاربرد اصطلاح مورد نظر ایتدا عبارت کامل را درج و در جلوی آن در داخل پرانتز حروف اختصاری را بنویسید تا خوانندگان با اختصار مربوط به اصطلاح مورد نظر که به دفعات در قسمتهای مختلف متن مقاله از آن استفاده خواهد شد، آشنا شوند. استفاده مجدد از کلمات مخفف در چکیده بلا مانع بوده و دیگر نیازی به بیان مجدد نام کامل اصطلاح وجود ندارد.
در ادامه چکیده مقاله چاپ شده تحت عنوان “کامپوزیتهای پلیمری جایگزین چوب برای ساخت آلات موسیقی” در نشریه بسیار معتبر هنرهای زیبا آورده شده و پیرامون آن توضیحاتی ارائه گردیده است:
چکیده:
در این پژوهش معایب چوب برای کاربرد در ساخت آلات موسیقی از جمله حساسیت بالا به رطوبت، خواص متفاوت چوب در درختهای مختلف از یک گونه و همچنین در قسمتهای مختلف از یک درخت، ساخت زمانبر و مشکل سازهای چوبی، مقاوت پایین در برابر ضربه و سایر موارد که به صورت مفصل به آنها پرداخته شده است، مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به این معایب، نسل جدید کامپوزیتهای پلیمری برای جایگزینی چوب در ساخت ادوات موسیقی معرفی شد. در ادامه نشان داده شد که بکارگیری کامپوزیتهای چوب پلاستیک برای جایگزینی چوب در ساخت آلات موسیقی میتواند بسیاری از مشکلات ذاتی چوب برای کاربرد در ساخت آلات موسیقی را برطرف نماید، با این حال برای ساخت تخته صدای کامپوزیتی استفاده از کامپوزیتهای لیفی که ساختاری دقیقا مشابه چوب دارند، به دلیل خواص ارتعاشی و آکوستیکی ویژه آنها، رشد بسیاری نموده است. عموما برای ساخت این نوع کامپوزیتها که میتوانند جایگزین مناسبی برای چوب در ساخت آلات موسیقی باشند، از انواع گوناگون الیاف طبیعی و مصنوعی و همچنین از انواع مختلف رزینهای پلیمری استفاده میشود. از این رو در این مقاله از سه نوع مختلف الیاف مصنوعی (الیاف شیشه، کربن و کولار) و رزین پلیاستر غیر اشباع استفاده گردید. همچنین خواص آکوستیک این نمونهها در قیاس با نمونه های چوب درخت توت سفید و سروسیمین مورد بررسی قرار گرفت. مطالعات نشان داد که الیاف کربن به همراه رزین پلیاستر بالاترین پارامترهای آکوستکی را در بین سایر نمونهها به خود اختصاص میدهد و در نتیجه میتواند به عنوان یک جایگزین بسیار خوب برای چوب با خواص استثنایی در ساخت آلات موسیقی به کار رود.
با مطالعه چکیده فوق میتوان فهمید که تلاش نویسندگان در جهت رفع مشکلات موجود در سازهای چوبی، محور اصلی پژوهش و مقاله فوق بوده است. در ادامه این چکیده در مورد مواد کامپوزیتی که کاربرد آنها میتوانند مشکلات چوب برای ساخت سازهای موسیقی را مرتفع نماید، توضیحاتی داده شده و خواص آکوستیکی این کامپوزیتها به صورتی خیلی خلاصه معرفی و بیان گردیدهاند. همچنین با مطالعه این چکیده میتوان فهمید که این پژوهش حاصل نتایج تجربی اندازهگیری خواص آکوستک کامپوزیتهای پلیمری و مقایسه نتایج حاصله با نمونههای شاهد چوبی است. در انتهای چکیده نیز نتیجه نهایی حاصل شده از این تحقیق که کارایی بالای کامپوزیتهای کربنی برای ساخت سازهای موسیقی میباشد، بدون تحلیل نتایج و دلایل بدست آمدن این نتیجه، به شکلی بسیار خلاصه ذکر گردیده است. تنها مطالعه چکیده فوق اطلاعاتی کلی از جمله دلایل انجام پژوهش، مواد مورد آزمایش قرار گرفته، چگونگی بررسی خواص نمونهها و در نهایت نتیجه نهایی بدست آمده از تحقیق را در اختیار خواننده قرار داده و ایشان بدون مطالعه تمام مقاله نگرشی کلی نسبت به پژوهش انجام گرفته، پیدا خواهند شد.
با توجه به اینکه یک چکیده خوب باید بیانکننده تمامی قسمتهای مقاله باشد به همین دلیل پیشنهاد میشود که چکیده را در انتها و پس از نگارش تمامی قسمتهای مقاله بنویسید. زیرا به هر حال در صورت نوشتن سایر قسمتهای مقاله، نویسنده با درک بالاتری از محتویات بیان گردیده در مقاله نسبت به نگارش چکیده اقدام مینماید.
در بسیاری از سمینارها و کنفرانسهای ملی و بینالمللی برای ارزیابی اولیه مقاله، ارسال چکیده آن درخواست شده تا پس از انجام بررسیهای مقدماتی بر روی چکیده فوق در صورت مطلوب بودن نتیجه داوری، متن کامل مقاله از نویسندگان درخواست گردد. در این شرایط با توجه به اینکه در غالب موارد در مرحله اول مقاله کامل نگارش نیافته است به همین دلیل به منظور ایجاد نمودن درک ذهنی مطلوب از کلیه مطالبی که قصد نگارش آنها در مقاله را دارید، پیشنهاد میگردد تا با مجسم نمودن تمامی اجزای مقاله مورد نظر به نحوی مقاله را در ذهن خود نگارش یافته تصور کنید و بر مبنای این تصورات نسبت به نوشتن چکیده اقدام نمایید.
به منظور یکپارچه نمودن بیشتر چکیده، توصیه میشود که کل آن در یک بند نوشته شود. البته از نظر مجلات در امر فوق الزامی وجود ندارد و در مقالات زیادی چکیدههای نگارش یافته در چند بند، را نیز میتوان ملاحظه نمود. حتی در بسیاری از مقالات ممکن است در داخل چکیده یک یا چند عکس نیز آورده میشود که البته امر فوق بسیار نادر بوده ولی به هر حال از نظر اصول نگارش مقاله، صحیح میباشد. بطورکلی چکیدههای بلند و چندبندی عموما در نوشتههای مقصلتر مانند پایاننامهها، گزارش طرحهای پژوهشی و سایر موارد از این دست قابل مشاهده بوده و کاربرد آنها در مقالات علمی اگرچه مجاز است ولی چندان مرسوم نمیباشد.
چنانچه پیشتر اشاره شد در پایگاههای اینترنتی چکیده مقالات به صورت مجزا در اختیار خوانندگان قرار داده میشود، همچنین در بسیاری از کنفرانسها و سمینارها به منظور کم کردن هزینهها فقط چکیده مقالات ارائه شده در سمینار در کتاب سیمنار منتشر میگردند. به همین دلیل لازم است چکیده به عنوان قسمتی مستقل از مقاله، بدون هیچگونه وابستگی به سایر قسمتها به صورتی کاملا رسا و شیوا نوشته شود. به عبارت دیگر چکیده مقاله باید طوری نوشته شود که مستقلا و حتی بدون در اختیار بودن تمام مقاله نیز نمایی کلی از پژوهش انجام شده را به نمایش بگذارد. در این میان به منظور حفظ استقلال چکیده لازم است تا از نوشتن جملاتی که در آنها به متن مقاله ارجاع داده شده است مانند “همانگونه که در مقاله آورده شده است”، “این موضوع در نمودار۱ نشان داده شده است” و سایر موارد مشابه خودداری نمود.
با توجه به اینکه در مقاله ممکن است پارامترها و ویژگیهای مختلفی که از نظر محتوا دارای تفاوتهای زیادی میباشند، مورد بررسی قرار گیرند به همین دلیل بیان تمامی محتوای مقاله در چکیده و در یک بند کاری بسیار مشکل میباشد. در بسیاری از مقالات نوشته شده توسط نویسندگان کمتجربه مشاهده میگردد که متن چکیده یکپارچه نیست و انواع پرشها و سکتههای نگارشی که ناشی از تنوع موضوعی موجود در مقاله میباشد، مشاهده میشود. این در حالی است که یک چکیده خوب باید کاملا منسجم و یکپارچه بوده و به صورتی کاملا شیوا و قابل فهم درکی کلی از مقاله را برای خواننده میسر سازد. سختترین قسمت نگارش مقاله، نوشتن چکیده آن بوده که در این میان تلاش در خواندن چکیده مقالات مختلف و همچنین تمرین زیاد میتواند کمکهای زیادی به نویسندگان به منظور ارتقای توانایی آنها در نوشتن چکیده مقالات بنماید. بعلاوه در صورت نداشتن تجربههای لازم در زمینه مقاله نویسی پیشنهاد میشود که از مشاورهها و نقطه نظرات افراد متخصص در این زمینه استفاده کرده و یا در دورهها و کارگاههای مقاله نویسی که در آنها نکات کلیدی برای نگارش مقالات بیان میگردد، شرکت نمایید.
با توجه به اینکه مقالات منتشر شده در اکثر مجلات فارسی زبان معتبر، غالبا در پایگاههای بینالمللی و فراکشوری نیز ارائه میشوند، به منظور ارائه مناسب این مقالات اکثر مجلات فارسی زبان، برگردان عنوان و چکیده مقاله به زبان انگلیسی را نیز از نویسندگان درخواست مینمایند. در این میان با توجه به اهمیت بسیار بالای امر فوق به منظور بالا بردن ضریب تاثیرگذاری مجلات در پایگاههای ارائه شده، توصیه میگردد که در نوشتن چکیده مقاله به زیان انگلیسی نیز کمال دقت را داشته و کلیه اصول بیان شده در مورد نحوه نگارش چکیده را رعایت فرمایید. همچنین به منظور کسب اطلاعات دقیقتر در مورد تعداد کلمات مجاز در چکیده انگلیسی، پیشنهاد میشود قسمت راهنمای نویسندگان مجلات را مطالعه فرمایید.
طریقه انتخاب واژگان کلیدی
یکی از قسمتهای تمامی مقالات علمی نوشتن چندین واژه کلیدی که از اهمیت زیادی در مقاله برخوردار میباشند، دقیقا بعد از چکیده است. از آنجا که امروزه جستجو مقالات علمی غالبا در پایگاههای اینترنتی و توسط موتورهای جستجوگر انجام میشود، نوشتن کلمات کلیدی مناسب به جستجوی آسانتر مقالات بسیار کمک کرده و سبب میگردد تا افراد راحتتر بتوانند مقالات مورد نظر را جستجو بنمایند.
بدیهی است که هرچقدر موتورهای جستجوگر راحتتر بتوانند مقالهای را پیدا نمایند، مقاله فوق بیشتر مطالعه شده و امکان اینکه در آینده نویسندگان سایر مقالات در نوشتههای خود به آن ارجاع علمی بدهند، افزایش خواهد یافت. از آنجا که درجه اعتباری مجلات بر مبنای تعداد ارجات علمی که به مقالات نگارش یافته توسط آنها داده شده، تعیین میگردد به همین دلیل برای مجلات، نگارش کلید واژههای مناسب و مرتبط با مقاله که شانس پیدا شدن مقاله توسط موتورهای جستجوگر را بالا ببرد، بسیار مهم میباشد.
یکی از دلایل دیگرِ لزوم نگارش تعدادی کلید واژه از مطالب اصلی بیان گردیده در مقاله کمک نمودن به جستجو کنندهای که حتی حوصله مطالعه چکیده مقاله را نیز ندارد، میباشد. بطوریکه وی پس از خواندن صرفا عنوان مقاله با تطابق دادن کلمات کلیدی و موضوعات مورد نظر، از ارتباط موضوعی مقاله با مطالب دلخواه، اطمینان حاصل نموده و در نهایت اقدام به خواندن چکیده و دریافت مقاله بنماید.
درج کلمات کلیدی مناسب، به کادر مجله نیز به منظور انتخاب داورهای مناسب برای بررسی مقاله کمکهای شایانی مینماید، بطوریکه ممکن است سردبیر مجله با بررسی کلمات کلیدی نوشته شده در مقاله نسبت به انتخاب داورانی متخصص در زمینههای فوق اقدام کند. به همین دلیل پیشنهاد میشود که نویسندگان در انتخاب کلمات کلیدی کمال دقت را داشته و از ارتباط موضوعی کلمات کلیدی و اطلاعات اصلی بیان شده در مقاله اطمینان حاصل نمایند.
فرض نمایید که در مقالهای با عنوان “بازیافت راهکاری مناسب برای نجات طبیعت از زبالههای پلاستیکی” انواع روشهای بازیافت برای استفاده دوباره از زبالههای پلاستیکی تشریح و به بیان مزایا و معایب آنها پرداخته شده است، با توجه به مباحث اصلی مطرح شده در این مقاله، کلمات زیر را میتوان بعنوان کلید واژه انتخاب نمود:
“بازیافت، زبالههای پلاستیکی، بازیافت مکانیکی(به عنوان یکی از روشهای بازیافت)”
تعداد واژههای کلیدی بسته به فرمت نگارش مجلات مختلف متفاوت میباشد، در این میان در قسمت راهنمای نویسنگان مجلات تعداد واژههای کلیدی قابل قبول برای پذیرش مقالات بیان شده است. اگرچه تعداد واژههای کلیدی در مجلات مختلف بسته به ساختار نگارش مقالات متفاوت میباشد ولی به هر حال تعداد آنها در اکثر مجلات در بین ۴ الی ۶ واژه میباشد.
واژههای کلیدی باید بر مینای کلیات و مسائل اصلی بیان شده در مقاله انتخاب گردند، در این میان برای انتخاب صحیح واژههای کلیدی برای مقاله نگارش یافته، تصور کنید که خود شما در موتورهای جستجوگر اینترنتی به دنبال مقالهای مانند مقاله نگارش یافته میباشید، در این میان مناسبترین واژههایی که نوشتن آنها در موتورهای جستجوگر شما را به پیدا کردن مقاله مربوطه نزدیک خواهند کرد، بهترین واژههای کلیدی برای آن مقاله میباشند.
رعایت صداقت در نوشتن کلمات کلیدی امری بسیار اساسی بوده بطوریکه کلمات کلیدی باید بر مبنای مهمترین پارامترها و قسمتهای مقاله انتخاب گردند. متاسفانه بسیاری از افراد برای پیدا شدن راحتتر مقاله در موتورهای جستجوگر و یا برای اینکه در نگاه اول تاثیرات مثبت بیشتری بر روی داوران و سایر خوانندگان مقاله ایجاد نمایند، کلمات کلیدی را بدون داشتن ارتباط محتوایی با نکات اصلی مقاله انتخاب مینمایند. امر فوق علاوه بر اینکه تاثیر مثبتی بر روی داوران و خوانندگان مقاله نخواهد داشت بلکه پس از مطالعه سایر قسمتهای مقاله حس بدبینی به صحت مطالب مقاله را نیز در آنها تقویت نموده و حتی ممکن است سبب ایجاد مشکلاتی در پذیرش مقاله گردد.
اصول نگارش مقدمه
یکی از قسمتهای بسیار مهم در مقالات علمی مقدمه میباشد که نحوه نگارش آن تاثیرات بسیار زیادی در جهت دادن به ذهن داور بررسی کننده مقاله و در نهایت تایید یا رد شدن نهایی آن خواهد داشت. مقدمه در اصل بیان عللی است که نویسنده را ترغیب به انجام پژوهش و نوشتن مقاله کرده است. در مقدمه که اولین بخش اصلی مقاله میباشد باید در راستای همسو کردن افکار خواننده با مطالب ارائه شده در مقاله تلاش نموده و مقدمات ذهنی لازم را برای ورود به بیان فعالیتهای تخصصی نویسندگان در خواننده ایجاد نمود. به عنوان مثال پژوهشگری اثرات مخرب زبالههای پلاستیکی بر محیط زیست را مطالعه و امکانپذیری جایگزینی این ظروف با ظروف کاغذی را بررسی نموده است. در این میان لازم است که در ابتدای مقدمه پیرامون دلایل ایجاد انگیزه در نویسنده برای بررسی این موضوع و به بیان مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد، پرداخت. در مثال مورد نظر در مورد موضوع “جایگزین نمودن ظروف پلاستیکی با ظروف کاغذی” میتوان مقدمه را به صورت زیر آغاز نمود:
امروزه زبالههای پلاستیکی تبدیل به جزئی جدانشدنی از زندگی شهری که اثرات تخریبی بسیاری بر روی محیط زیست دارند، گردیدهاند. [۱] بطور کلی با توجه به عدم تجزیهپذیری سریع زبالههای پلاستیکی، ماندگاری بالای آنها چهره طبیعت را تغییر و مشکلات زیست محیطی بسیاری را ایجاد نموده است. [۲]
در مقدمه و به طور کلی در تمامی قسمتهای مقالات علمی (به غیر از چکیده و نتیجهگیری) ذکر تمامی مطالب باید همراه با درج منبعی که مطلب فوق از آن استخراج شده است، بالافاصله پس از بیان مطلب همراه باشد. نحوه بیان مراجع در متن مقاله بسته به فرمت نگارش مجلات متفاوت بوده و نگارش مقالات دقیقا منطبق با اصول فوق الزامی میباشد. با دقت در مقدمه آورده شده در فوق از قرارگیری [۱] بعد از مطلب اولیه میتوان فهمید که این مطلب از منبع شماره ۱ که در انتهای مقاله آورده شده، استخراج گردیده است. نحوه ارائه مراجع مطابق با مثال فوق یکی از روشهای مرسوم برای ارائه آنها در داخل متن میباشد، با این حال روشهای دیگری نیز برای ارجاع دادن به مراجع در داخل متن وجود دارد که از جمله آنها میتوان به ذکر نام نویسندگان و تاریخ انتشار منبع مورد استفاده اشاره کرد. به منظور درج صحیح منابع استفاده گردیده در متن مقاله، مطالعه راهنمای نویسندگان مجلات الزامی میباشد.
چنانچه بیان گردید مرحله اول در نوشتن مقدمه مقالات بیان نمودن مشکلاتی است که علل اصلی انجام پژوهش میباشد. پس از مشخص کردن مشکلات موجود لازم است تا در مورد فعالیتها و پژوهشهایی که برای حل این مشکلات پیشتر انجام شده است، با ذکر منابع، توضیحاتی آورده شود. به خاطر داشته باشید که غلو علمی در تایید شدن مقالات نتیجه معکوس خواهد داشت و به عبارت دیگر هرچقدر که موضوعی جدید بوده و در آن نوآوری وجود داشته باشد، به هر حال میتوان مطمئن بود که در زمینههایی مشابه تحقیقاتی صورت گرفته است. در این میان برای اینکه خواننده بتواند با پیشینه تحقیق در زمینه فوق ارتباط بیشتری برقرار نماید، بیان مهمترین و مشابهترین پژوهشها در زمینه مورد بحث امری الزامی میباشد. بیان پیشینه تحقیق علاوه بر اینکه ذهن خواننده را برای درک بهتر پژوهشهای بیان گردیده در مقاله آماده میسازد به نوعی نشان دهنده اهمیت موضوع تحقیق نیز میباشد. به عبارت دیگر با ذکر پیشینه پژوهشهای انجام شده به نوعی اهمیت موضوع پژوهش نیز به خواننده القا میگردد، بدین معنی که موضوع مورد بحث آنچنان مهم میباشد که بسیاری از پژوهشگران را ترغیب به تحقیق در آن زمینه کرده است.
در مثال مورد بحث یعنی “بررسی اثرات زباله های پلاستیکی بر محیط زیست و امکانسنجی جایگزین نمودن ظروف پلاستیکی با ظروف کاغذی” قسمت دوم مقدمه یعنی پیشینه تحقیق را میتوان به صورت زیر نوشت:
در این میان برای از بین بردن مشکلات زیست محیطی زبالههای پلاستیکی، محمدی روش بازیافت را روشی موثر ارزیابی کرده است [۳]، این در حالی است که ناصری و همکاران بیشتر از انجام اقدامات فیزیکی، بحث آموزش و فرهنگسازی را راهگشای نجات طبیعت از زبالههای پلاستیکی دانستهاند [۴]، در مواردی نیز لزوم برخورد قانونی و قضایی با آلودهکنندگان محیط زیست پیشنهاد شده است [۵-۶]
با توجه به اینکه در بخش پیشینه تحقیق هدف آشنا ساختن ذهن خوانندگان با تحقیقات انجام شده در زمینههای مشابه میباشد، به همین دلیل لازم است که طی یک یا چند جمله نتیجه عملی بدست آمده از تحقیقات آنها را بیان نمود. به عبارت دیگر هدف از بیان قسمت پیشینه تحقیق، تحلیل و بررسی مفصل نتایج تحقیقات انجام شده توسط سایر پژوهشگران نیست، بلکه به منظور آشنا نمودن خوانندهها با موضوع پژوهش و همراستا کردن ذهن آنها با اهمیت موضوع و دلایل انجام پژوهش فقط بیان نتایج نهایی سایر پژوهشها به صورتی بسیار مختصر الزامی میباشد.
بیان پیشینه تحقیق نباید از یکپارچگی مقدمه کاسته و مقاله را درگیر تحقیقات پراکنده سایر پژوهشگران بنماید. به منظور حفظ نمودن یکپارچگی متن مقاله پیشنهاد میشود که در هنگام بیان نمودن سوابق تحقیقاتی انجام شده در مورد موضوع نظر، سعی شود پیشینه پژوهش با نظمی خاص ارائه گردد. به عنوان مثال ذکر پیشینه پژوهش بر مینای زمان به وقوع پیوستن آنها و یا با توجه به درجه اهمیت، میتواند اقداماتی موثر در راستای منسجم کردن متن مقدمه باشد.
چنانچه مفصلا بیان گردید قسمت اول مقدمه بیان مشکلات موجود و دلایلی که پژوهشگران را ترغیب به انجام پژوهش نموده، میباشد. در قسمت دوم مقدمه توضیحاتی در مورد پیشینه تحقیقات و پژوهشهای انجام شده بر روی موضوع مورد نظر، بیان میگردد. پس از بیان پیشینه تحقیقات، لازم است که از موضوعات فوق به عنوان دربی برای وارد شدن به مباحث پژوهش خود استفاده نمود. به عبارت دیگر پیشینه پژوهش را باید طوری بیان کرد که پس از پایان یافتن آن، نوعی خلأ و کاستی در ذهن خواننده شکل بگیرد و در نهایت با معرفی پژوهش انجام شده خلأ موجود را پر و کاستیهای موجود را برطرف نمود. به عنوان مثال پس از پایان یافتن پیشینه پژوهش با بیان عبارتی مانند “حتی با وجود پژوهشهای انجام شده، باز هم مشکلات موجود حل نشده باقی مانده و در عمل لزوم پیدا نمودن راهکارهای جدید برای حل مشکلات اشاره شده الزامی میباشد. به همین دلیل در این پژوهش برای حل این مشکلات راهکارهای جدید ارائه شده است”.
در مثال مورد بحث یعنی “بررسی اثرات زبالههای پلاستیکی بر محیط زیست و امکانسنجی جایگزین نمودن ظروف پلاستیکی با ظروف کاغذی” قسمت نهایی مقدمه، که پل ارتباطی قسمتهای اولیه با پژوهش انجام شده توسط خود محققین میباشد، را میتوان به صورت زیر بیان نمود:
حتی با وجود تحقیقات و راهکارهای ارائه شده، با این حال در عمل تاثیرات مثبتی در رها کردن محیط زیست از زبالههای پلاستیکی مشاهده نمیشود و زیانهای زیست محیطی انباشته شدن ظروف پلاستیکی هر روزه افزایش مییابد، به همین دلیل در این مقاله امکانسنجی جایگزین نمودن ظروف پلاستیکی با ظروف کاغذی مطالعه و میزان بازدهی این روش مورد بررسی قرار گرفت.
ایجاد نمودن ارتباط قوی بین پیشینه تحقیقات انجام شده و موضوع مقاله یکی از مهمترین بخشهای مقاله بوده و نگارش این بخش بشکلی مطلوب نیازمند خواندن مقالات متعدد و همچنین تمرین و ممارست زیاد میباشد. باید دقت نمود که این قسمت مهمترین بخشی میباشد که در آن نوسنده به بیان اهمیت پژوهش انجام شده و نحوه پرداختن به موضوع، میپردازد. در این قسمت که آخرین بخش مقدمه میباشد، باید به نحوی کل مطالب مقدمه را جمعبندی کرده و روند مقاله را به صورتی خلاصه بیان نمود. باید توجه داشت که در این بخش فقط اشارهای مختصر به روند کلی مقاله مکفی بوده و از تشریح کامل کلیه اهداف مقاله و بحث پیرامون نتایج بدست آمده، خودداری میگردد.
شاید بتوان بیان کرد که هدف از نوشتن کل مقدمه رسیدن به همین دو یا سه خط نهایی مقدمه که جمعبندی تمامی مطالب بیان شده میباشد، است. به عبارت دیگر قسمت فوق سر در ورود به تحقیقات انجام شده توسط نویسندگان بوده و به همین دلیل سهم بسیار زیادی در همراه نمودن خوانندگان با مقاله خواهد داشت. در قسمت نهایی مقدمه که جمعبندی کلیه مطالب مقدمه است باید به مانند یک فروشنده با تجربه که با رعایت صداقت به معرفی اهمیت و مزایای استفاده از اجناس خود پرداخته و خریداران را با خود همراه میسازد، به نحوی صحیح به بیان ضرورت انجام این تحقیق پرداخته و با بازار گرمی سعی در تشویق خوانندگان به خواندن کامل مقاله نمود.
میزان تمایل خوانندگان به مطالعه مقاله، غالبا به نحوه توجیه دلایل و کاستیهایی که نویسندگان را به انجام دادن تحقیق سوق داده است، برمیگردد. طبیعی است که اگر نویسنده نتواند به بیان دلایلی کافی در مورد علل انجام پژوهش بپردازد، نمیتواند به نحوی مطلوب خوانندگان را با خود همراه نماید. به منظور متمایل کردن بیشتر خوانندگان به مطالعه مقاله، پیشنهاد میشود که کلیه موارد مقدمه از جمله ضرورت پرداختن به موضوع تحقیق و تاریخچه آن را طوری بنویسید که در خواننده این احساس به وجود آید که تحقیقی که در این مقاله به آن پرداخته شده است، بسیار مهم و کلیدی بوده و درک نتایج آن میتواند تاثیرات مثبت بسیار زیادی را به همراه داشته باشد.
در نگارش مقدمه به غیر از چند جمله آخر که در آنها محقق به معرفی روند کلی ارائه شده در مقاله میپردازد، سایر قسمتها که غالبا بر اساس دانستهها و مطالعات نویسندگان تهیه شده است، باید با ارائه دقیق منابع مورد استفاده قرار گرفته، همراه باشد. نکتهای که همیشه سبب ایجاد شدن سوال برای بسیاری از مقالهنویسان میگردد این است که بسیاری از مطالبی که در مقدمه بیان میشود اصول اولیه موضوع بوده و تمامی خوانندگان با آنها آشنا میباشند، آیا در چنین مواقعی بیان نمودن منبع الزامی است؟ بعنوان مثال در مقدمه بحث شده یعنی بررسی اثرات زبالههای پلاستیکی بر محیط زیست و امکانسنجی جایگزین نمودن ظروف پلاستیکی با ظروف کاغذی ذکر منبع برای جمله “تخریب و از بین رفتن پلاستیکها در حدود چند هزار سال زمان نیاز دارد”، با توجه به اینکه تقریبا هرکسی از این موضوع اطلاع دارد، الزامی میباشد؟
در پاسخ به سوال فوق باید اشاره نمود که ارائه مطالب مستند به اعتبار مقاله افزوده و حس اطمینان بیشتری در خواننده ایجاد میکند. بیان مرجع دقیق مطالب ارائه شده در مقدمه بیشتر از سایر بخشهای مقاله دارای اهمیت بوده و به همین دلیل با حساسیت بسیار بالای داوران همراه میباشد. مطالبی مانند جمله فوق اگرچه تقریبا بدیهی بوده، ولی به هر حال ذکر منبع مناسب برای آنها چیزی از نویسنده کم نخواهد کرد. در چنین مواردی که مطالب بیان گردیده تقریبا واضح بوده، به خصوص در صورت بیان آنها در مقدمه، پیشنهاد میشود که به منظور کم کردن حساسیت داوران بررسی کننده نسبت به بیان مرجع مناسب اقدام گردد. اگر عبارت بدیهی در جایی به غیر از مقدمه قرار داشت، از آنجا که در متن مقالات اکثر مطالب بیان گردیده حاصل آزمایشات و یا تحلیلهای خود محققین میباشد، اهمیت درج ارجاعات در آنها نسبت به مقدمه بسیار کمتر بوده و حتی در صورت عدم ذکر منبع برای چنین عبارات واضحی، به اعتبار مقاله لطمهای وارد نمیگردد.
با توجه به اینکه مقدمه ذهن خوانندگان و داوران را با موضوع مورد بحث در مقاله همجهت کرده و با ایجاد کردن فضایی خاص، علاقهمندی خوانندگان برای همراه شدن با مقاله و خواندن کامل آن را موجب میگردد، به همین دلیل با قاطعیت میتوان بیان کرد که مقدمه بیشترین تاثیر را در پذیرش و یا رد شدن نهایی مقاله خواهد داشت. در این میان به منظور نگارش مقدمهای صحیح و بدون نقص توصیه میگردد با چندین بار خواندن آن از رعایت نمودن کلیه اصول مقدمهنویسی مطمئن گشته و کلیه اشکالات نگارشی را ویرایش نمایید.
با توجه به اینکه نوشتن مقدمه خوب نیازمند الگوبرداری و تمرین میباشد، در ادامه مقدمه تعدادی از مقالات چاپ شده توسط نویسندگان ارائه شده است. پیشنهاد میشود که مقدمههای ذیل را چندین بار مرور و بررسی کرده و نسبت به پیدا کردن جملات متناظر با اصول مقالهنویسی که در فوق به آنها پرداخته شد، اقدام نمایید:
نام مقاله:
مطالعه رفتار کششی و جذب آب چند سازههای چوب/ اپوکسی و چوب/ پلیاستر
چاپ شده در:
نشریه علمی پژوهشی صنایع چوب و کاغذ ایران
مقدمه:
امروزه چوب در کاربردهای بسیاری مانند ساخت انواع کابینت، در و پنجره، انواع کمد، آلات موسیقی و … مورد استفاده قرار میگیرد. شاید بتوان مهمترین دلایل این استفاده را قیمت پایین و در دسترس بودن همیشگی در کنار زیبایی و جلوه خاص آن برشمرد. با این حال استفاده از چوب معایبی نیز به دنبال دارد که از مهمترین آنها میتوان به حساسیت بسیار بالای قطعات چوبی به رطوبت و همچنین مقاومت پایین آنها در برابر ضربه و تنشهای مکانیکی اشاره کرد. بعلاوه فرآیند ساخت قطعات چوبی بسیار زمانبر و مشکل میباشد. موارد فوق سبب توجه دانشمندان به تولید کردن چندسازههایی که در آنها ذرات پودری چوب در بین ماتریس پلیمری قرار گرفته اند، گردید به طوریکه با کاربرد این چندسازهها بتوان ضمن بهرهگیری از مزایای چوب معایب آن را برطرف نمود [۱ و ۲].
برای تولید این چندسازهها از رزینهای پلیمری و ذرات چوب (در اندازههای مختلف) بهعنوان تقویتکننده پلیمرها استفاده میگردد، بهطوریکه ذرات چوب توسط پلیمر در بر گرفته میشوند. پلیمرهای اصلی که برای ساختن چندسازههای چوبپلیمر مورد استفاده قرار میگیرند معمولا پلیمرهای گرمانرم مانند پلیاتیلن و پلیپروپیلن (که هم در حلال حل میشوند و هم میتوان آنها را بارها و بارها ذوب نمود)، میباشند که علت گسترش آن کاربرد فرآیندپذیری آسان و قیمت مناسب رزینهای گرمانرم است [۳- ۷]. از این رو در مطالعات گسترده ای خواص مختلف چندسازههای چوب پلیمر ساخته شده با رزینهای گرمانرم بررسی شده است [۸ – ۱۲].
اگرچه کاربرد رزینهای گرمانرم در سالهای گذشته رشد بسیار بالایی داشته است، با این حال باید توجه داشت که رزینهای گرمانرم پلیمرهای غیر قطبی میباشند. به همین دلیل در حالت عادی سازگاری مناسبی در بین رزینهای گرمانرم با ساختاری غیر قطبی و چوب که دارای گروههای قطبی هیدروکسیلی است، وجود ندارد. تلاشها برای رفع این مشکل معمولا به اضافه کردن عوامل سازگار کننده بر روی ماتریس پلیمری و یا انجام عملیات سطحی مختلف بر روی تقویت کننده (چوب) منجر شده است [۱۳- ۱۵].
از دیگر معایب کاربرد رزینهای گرمانرم که آن نیز از خنثی و غیر قطبی بودن آنها منجر میشود مشکلاتی است که در زمینه رنگآمیزی آنها وجود دارد، بهطوریکه معمولا رنگآمیزی یکنواخت آنها سختیهای بسیار زیادی برای تولیدکنندگان بههمراه دارد، اگرچه چندسازههای ساخته شده با رزینهای گرمانرم با استفاده از انواع رنگدانهها در هنگام ساخت رنگآمیزی میگردند ولی به هر حال یکنواختی و کیفیت رنگآمیزی آنها نسبت به چندسازههای ساخته شده با رزینهای گرماسخت که معمولا قطبی و غیر خنثی میباشند، پایینتر است [۱۶ و ۱۷].
در این میان بسیاری از تحقیقات اثبات کرده است که با کاربرد رزینهای گرماسخت به جای پلیمرهای گرمانرم میتوان بسیاری از مشکلات فوق را برطرف نمود. در رزینهای گرماسخت معمولا طی یک واکنش شیمیایی موسوم به پخت ساختاری کاملا یکپارچه که به هیچ عنوان قابل ذوب و یا حل شدن نیست، تشکیل میشود. با توجه به اینکه کاربرد رزینهای گرماسخت همیشه با انجام یک واکنش شیمیایی برای پخت توام میباشد به همین دلیل در این رزینها همیشه گروههای عاملی بسیاری که مستعد انجام واکنشهای شیمیایی میباشند، وجود دارد و همین تمایل بالا به انجام واکنش شیمیایی سبب میگردد که با جایگزین نمودن آنها به جای رزینهای گرمانرم بتوان بسیاری از مشکلات ذکر شده را مرتفع ساخت [۱۸- ۲۱].
اگرچه در مورد کاربرد رزینهای گرماسخت برای ساخت چندسازههای چوب پلیمر تحقیقاتی انجام شده است ولی در این زمینه کمبود منایع تحقیقاتی تا حدودی مشهود میباشد[۱۸- ۲۱]. به همین دلیل در این مقاله دو نوع رزین گرماسخت اپوکسی و پلیاستر غیر اشباع انتخاب و خواص چندسازههای ساخته شده از آنها و پودر چوب مثل خواص مکانیکی و جذب آب مورد بررسی قرار گرفت.
دقت در مقدمه نوشته شده در فوق نشان میدهد که اگرچه پیشینه تحقیق در این مقدمه به صورتی مفصل بیان شده است ولی با این حال نامی از هیچ یک از افرادی که در گذشته در این زمینه فعالیت داشتهاند، آورده نشده است. پیشینه تحقیق را همچنین میتوان با ذکر نام محققینی که در موضوع مطالبی منتشر نمودهاند، بیان نمود. به منظور آشنایی بیشتر خوانندگان با چگونگی ذکر کردن نام نویسندگان در پیشینه تحقیق، در زیر مثالی دیگر که مقدمه یکی دیگر از مقالات نوشته شده توسط نویسندگان میباشد، آورده شده است:
نام مقاله:
طراحي و ساخت كامپوزيتهاي پليمري از الیاف طبیعی و مصنوعی با رزین پلیاستر براي جايگزيني چوب در ساخت آلات موسيقي
چاپ شده در:
نشریه علمی پژوهشی تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران، جلد۲۶، شماره۴، سال ۱۳۹۰
مقدمه:
امروزه در سراسر جهان استفاده از چوب در ساخت آلات موسیقی کاربرد بسیار دارد، بطوریکه در ساخت اکثر سازهای ارف و سازهای آکوستیک و حتی در ساخت انواع پیانو از گونههای مختلف چوب استفاده میشود. بهعنوان مثال استفاده از چوبهایی چون چوب لاله درختی، گردو، پالیساندر، سرو اسپانیایی، افرا، بلوط، نوئل، رز چوب و… را در ساخت گیتار و استفاده از چوب درختانی چون افرا، بید، آبنوس، صنوبر و … را در ساخت ویوولون میتوان نام برد (Rujinirun و همکاران، ۲۰۰۳). گرچه این کاربرد عمومیت دارد اما استفاده از چوب معایبی را به دنبال دارد (موسوی و پیرایشفر، ۱۳۸۷و ۱۳۸۸)، معایبی چون:
- نداشتن صدای مطلوب در محیطهای مرطوب
- مقاومت کم در برابر ضربه
- زمانبر بودن فرایند ساخت ساز به دلیل طولانی بودن مدت زمان فرآوری چوب
- احتمال وجود مشکلاتی چون وجود گره در چوب که میتواند در ساخت سازی با کیفیت مطلوب و صدادهی مناسب ایجاد مشکل کند
- امکان تغییر شکل ساز با گذشت زمان که غالبا در دسته سازهای زهی قابل رویت است
- احتمال وجود خطای سازندگان در حین ساخت و یا تراشیدن ساز.
بسیاری از بررسیها اثبات نموده است که استفاده از کامپوزیتهای پلیمری به جای چوب، میتواند بسیاری از مشکلات فوق را برطرف نماید. به طوریکه با استفاده از این مواد میتوان، سازی اصلاح شده با مزایایی بسیار را تولید نمود، که در زیر به تعدادی از این مزایا پرداخته شده است [Pedgley و همکاران، ۲۰۰۹ و موسوی پیرایشفر ۱۳۸۷ و ۱۳۸۸]:
- داشتن استحکام بسیار بالا
- اصلاح تاثیرپذیری از رطوبت
- کوتاه کردن مدت زمان تولید ساز
- توانایی تنظیم و اصلاح خواص آکوستیک کامپوزیت برای دستیابی به صدایی مطلوب و دلنشین
- ایجاد خواص گرمایی اصلاح شده (چوب به تنهایی از مقاوت گرمایی نسبتا پایینی برخوردار است ولی این کامپوزیتها میتوانند خواص خود را در محدوده دمایی بسیار بالایی حفظ کنند)
- قیمت پایینتر ساز
- برطرف کردن نقائصی که قبلا به آنها اشاره شد
- جلوگیری از تخریب محیط زیست و حفظ منابع طبیعی.
در این میان Liang و همکاران (۱۹۹۹) خواص آکوستیک را در آلیاژهای دوتایی از رزینهای اپوکسی انعطافپذیر و سخت، با تغییر دادن نوع رزینها و ترکیب درصدهای آنها و همچنین تغییر دادن نوع هاردنر بررسی نمود و به این نتیجه رسید که آلیاژ کردن انواع اپوکسیها با سختیهای متفاوت خواص آکوستیک را در بازه وسیعی تغییر میدهد، همچنین وی اثبات نمود که در این آلیاژهای دوتایی خواص آکوستیک به شدت به نوع هاردنر و همچنین میزان ترکیب درصدها وابسته است.
همچنین Janes (2004) و Davis (1994) اذعان نمودهاند که موفق به ساخت تخته صدایی با استفاده از الیاف کربن و رزین اپوکسی شدهاند. آنها در گزارش اختراع خود از کارایی کامپوزیت معرفی شده خبر دادند، Pergley و همکاران (۲۰۰۹) نیز پیش بینی نموده است که بتوان با استفاده از فوم های پلی کربناتی تخته صدای پلیمری تولید نمود، Wegst (2006) نیز به شرح مقدمه ای کلی در مورد خواص آکوستیک کامپوزیت های کربنی پرداخته است.
این درحالی است که جستجوهای انجام شده توسط این تیم پژوهشی نشان داد که هیچگاه خواص آکوستیک کامپوزیتهای لیفی به صورت جدی مورد مطالعه قرار نگرفته است. از اینرو، در این پژوهش خواص آکوستیک کامپوزیتهای ساخته شده از الیاف کربن، شیشه و کنف بههمراه رزین ترموست پلیاستر مورد ارزیابی قرار گرفت.
چنانچه در مقدمه دوم ارائه شده ملاحظه میگردد، پیشینه تحقیق در این مقدمه بر خلاف مقدمه اول آورده شده، با ذکر کردن نام نویسندگان همراه میباشد. باید دقت داشت که نوشتن مقاله با هر دو روش کاملا صحیح بوده و حتی میتوان بسته به شرایط ترکیبی از هر دو روش فوق را در نگارش مقاله به کار بست.
با دقت در نحوه بیان منابع در دو مقدمهای که به عنوان مثال آورده شد، میتوان فهمید که نحوه ارائه منابع در داخل متن این دو مقاله متفاوت است. چنانچه ملاحظه میشود در مقاله اول مرجع هر جمله و مطلب بیان گردیده، بالافاصله به صورت نوشتن اعدادی که نشان دهنده شماره مرجع مطلب فوق میباشند، ذکر میگردد. این در حالی است که در مقدمه دوم، مرجع هر مطلب با درج کردن نام نویسنده اول و تاریخ انتشار هر منبع، دقیقا بعد از بیان هر عبارت، آورده شده است. از آنجا که هر دو مقاله فوق بر اساس اصول نگارش تعیین شده توسط دفتر مجلات نگارش یافتهاند، به راحتی میتوان به وجود تفاوتهای ظاهری زیاد در نگارش مقاله برای مجلات مختلف پی برد. چنانچه پیشتر نیز اشاره گردید هر مجلهای برای پذیرش و چاپ مقالههای دریافتی دارای فرمت و اصول نگارش خاصی بوده که نوشتن مقالات دقیقا مطابق با فرمت فوق الزامی است. در این میان قبل از ارسال مقاله برای مجله مورد نظر شدیدا توصیه میشود که قسمت راهنمای نویسندگان مجله را با دقت مطالعه کرده و کلیه موارد آن را موبهمو در مقاله خود رعایت فرمایید.
مبانی نظری تحقیق
در مبانی نظری یا ادبیات تحقیق، برای اینکه بتوان دانش خواننده را به حدی مناسب که برای درک مطالب بیان گردیده در مقاله الزامی میباشد، رسانید لازم است که به تشریح مفاهیم، تعاریف و تاریخچه موضوع پژوهش پرداخته شود. به بیان سادهتر در صورتی که درک مطالب ارائه گردیده در مقاله نیازمند داشتن اطلاعاتی پیشنیاز باشد که غالب خوانندگان از داشتن آن محروم هستند، جهت همراه کردن خوانندگان، بیان مطالب فوق قبل از وارد شدن به محتوای اصلی مقاله الزامی است.
نویسنده مقاله باید بر ادبیات تحقیق مسلط بوده و مبانی نظری موضوع تحقیق خود را به طور مختصر ولی کاربردی بیان نماید. مبانی نظری تحقیق باید با استناد و ارجاع علمی به منابع مناسب ارائه شود. فرض کنید که نتایج آزمایشگاهی ارائه گردیده در مقاله با استفاده از یک دستگاه و با آزمونی خاص بدست آمده است بطوریکه مبانی ریاضیای که آزمون بر اساس آنها تعریف شده است، برای مخاطبان مقاله ناآشنا است. در این میان به منظور آشنا نمودن خوانندگان بیان مبانی نظری و علمی که دستگاه یا آزمون فوق بر مبنای آنها طراحی شده است، الزامی میباشد. به عبارت دیگر خواننده زمانی میتواند از نتایج مقاله برداشت صحیحی داشته باشد که از کلیه مبانی علمی و نظری که تحقیق و پژوهش انجام شده بر پایه آن استوار میباشد، اطلاعاتی کامل و پایهای داشته باشد.
در مقالاتی که مبانی تحقیق در آنها پیچیده و یا ریاضیگون بوده و یا درک مطالب ارائه شده در مقاله نیازمند داشتن اطلاعاتی کامل از تاریخچه موضوع است، میتوان بخشی مجزا از مقاله که غالبا بعد از مقدمه است را به بیان مبانی نظری تحقیق اختصاص داد و در آن قسمت کلیه موارد پیشنیاز برای درک مقاله را بیان نمود. این در حالی است که در صورتی که بیان مبانی نظری تحقیق چندان مفصل نباشد میتوان بدون اختصاص دادن قسمتی مجزا در سایر قسمتها به خصوص در قسمت تجربی که در ادامه به آن پرداخته خواهد شد، اطلاعات مورد نیاز را بیان نمود.
در هنگام نوشتن مقالات علمی مد نظر داشته باشید که مخاطب چنین مقالاتی غالبا قشر متخصص و دانشگاهی که پیرامون موضوع مورد بحث دارای اطلاعات کافی بوده، میباشند. به همین دلیل در هنگام بیان مبانی تحقیق لازم نیست کلیه مبانی اولیه و پایهای به صورت کامل بیان گردند. به عبارت دیگر بیان مبانی نظری تحقیق تحت عنوان بخشی جداگانه و به صورت مفصل، زمانی الزامی است که درک مطالب بیان گردیده در مقاله حتی برای قشر متخصص و دانشگاهی نیز بدون بیان نمودن توضیحاتی پیشنیاز غیر ممکن است. به همین دلیل در چنین مقالاتی غالبا در قسمتی مجزا تحت عنوان مبانی نظری تحقیق که بعد از مقدمه مقاله آورده میشود، به بیان توضیحات مربوطه پرداخته میشود.
در اکثر موارد مبانی نظری تحقیق در قسمت روش تحقیق مقاله توضیح داده میشوند و یا در بخش ارائه نتایج به صورتی پیوسته بیان میگردند. بنابراین دانستن اینکه آیا اختصاص دادن قسمتی جداگانه برای بیان مبانی نظری تحقیق لازم است یا خیر، تا حدودی نیازمند تجربه میباشد. بطورکلی در تعداد کمی از مقالات قسمت جداگانهای به نام مبانی نظری تحقیق وجود دارد و در اکثر مقالات چنانچه اشاره گردید، موارد مورد نیاز به صورت خلاصه در سایر قسمتها آورده میشوند. علاوه بر موارد فوق بایستی اسلوب هر مجله در مورد فرمت مقالات را نیز در نظر گرفته و مقالات را بر مبنای آن نوشت. به عبارت دیگر لازم است تا نویسنده قسمت راهنمای نویسندگان مجله را با دقت خوانده و فرمت و سبک و سیاق کلی مقالاتی که آن مجله پیشتر منتشر کرده است را در مقاله خود کاملا رعایت نماید. در صورتی که دفتر مجله نوشتن بخشی مجزا به نام مبانی نظری تحقیق را الزامی دانسته باشد (امری که در بسیاری از مجلات فعال در زمینههای علوم انسانی رایج میباشد)، لازم است تا نویسندگان نیز این بخش مجزا را در مقاله خود ایجاد نمایند و در غیر این صورت نویسندگان دارای آزادی بوده و بسته به نوع پژوهش و تحریر خود میتوانند بخشی مجزا به نام مبانی نظری تحقیق را ایجاد نمایند و یا آن مطالب را به سایر بخشها برده و از ایجاد بخشی مجزا به نام مبانی نظری تحقیق خودداری کنند.