آیلتس چیست؟
آزمون آیلتس (IELTS) یا The International English Language Testing Systemبرای سنجش چهار مهارت اصلی Writing ،Listening،Reading و Speaking طراحی شده است و به صورت سیستماتیک و کاملاً هدفمند به سنجش و ارزیابی این مهارتها می پردازد. برای طراحی هر آزمونآیلتس و گزینش سؤالات مربوط به هر سنجش، تیمی متشکل از یک روانشناس، یک جامعهشناس، چند کارشناس زبانشناسی، چند متخصص Testing و تعدادی از افراد با گویشها و لهجههای متنوع جهت اجرای قسمت Listening باهم همکاری میکنند.
تاریخچه آیلتس
آیلتس که در ابتدا با نام (ELTS) شناخته میشد برای اولین بار در سال ۱۹۸۰ توسط دانشگاه کمبریج و British Council طراحی و برگزار شد. آزمون آیلتس آزمونی با فرمت و ساختار مبتکرانه بود که انعکاسی از کاربرد زبان انگلیسی در دنیای واقعی داشت و همین امر سبب تفاوت آشکار آن با سایر آزمونهای مشابه بود.
در ابتدا تعداد شرکت کنندگان آزمون آیلتس بسیار کم بود به نحوی که در سال ۱۹۸۱ تنها ۴۰۰۰ نفر در این آزمون شرکت کردند و این تعداد در سال ۱۹۸۵ به ۱۰,۰۰۰ نفر رسید. تا اینکه در سال ۱۹۸۹ با پیوستن موسسه (IDP) استرالیا این آزمون چهرهای بینالمللی گرفت و نام (IELTS) با اضافه شدن کلمه (International) برای این آزمون انتخاب شد. آزمون با فرمت سنجش چهار مهارت اصلی برگزار میشد و هرساله با رشد ۱۵ درصدی شرکت کنندگان همراه بود به طوریکه در سال ۱۹۹۵ تعداد ۴۳,۰۰۰ نفر در ۲۱۰ مرکز آزمون در سراسر جهان در این فرآیند شرکت کردند.
آزمون آیلتس در حال حاضر در بیش از ۱۴۰ کشور جهان و بالغ بر ۱۰۰۰ مرکز آزمون برگزار میشود.
چرا آیلتس مهم است؟
امروزه در جهان بطور متوسط حدود ۲۰۲ میلیون آزمون برگزار میگردد و در سراسر دنیا از جمله آمریکا دانشگاهها، مراکز آموزش عالی و سازمان و نهادهای غیر دولتی، مدرک آیلتس را به عنوان مرجع سنجش دانش زبانی، معتبر دانسته و آن را جایگزین مدرک تافل کردهاند (مگر در موارد و رشتههای خاص).
یکی از دلایل موفقیت این آزمون و پذیرش و اقبال جهانی به آن در مقایسه با آزمون های مشابه نظیر تافل، دقت و سنجیدگی در نحوه طراحی و چیدمان سؤالات آزمون است. آزمون آیلتس نه تنها به سنجش دانش زبانی و میزان سواد انگلیسی افراد می پردازد، بلکه با ساختاری منسجم و روشی کاملاً علمی سطح آگاهی های دیگر فرد را نیز مورد ارزیابی قرار می دهد؛ مواردی نظیر IQ، دقت و سرعت عمل.
از دیگر ویژگی های بارز و منحصر به فرد آزمون آیلتس نحوه نمره دهی و مدل محاسبه نمره برای دو مهارت Listening و Reading است. به این صورت که برای نمرات مختلف، حیطه ای مشخص تعریف شده و هر یک سؤال به صورت یک امتیاز مجزا محسوب نمیشود. در واقع برای هر نمرهای یک بازه تعریف شده که این روش میزان پاسخهای شانسی را تا حدود زیادی کاهش میدهد.
از طرفی دیگر نوع سؤالات به گونه ای طراحی شده است که ترکیبی از سؤالات گزینشی و نوشتاری باشد که این مورد نیز سبب کاهش میزان انتخاب شانسی گزینه ها میشود.
انواع آزمون آیلتس
این آزمون در چهار مرحله مورد بازبینی و ویرایش قرار گرفت و در نهایت به شکل کنونی و در سه مدل آیلتس آکادمیک، آیلتس جنرال و آیلتس لایف اسکیلز درآمد.
آیلتس آکادمیک برای آن دسته از متقاضیانی است که قصد ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی و بالاتر دارند.
آیلتس جنرال برای آن دسته از متقاضیانی است که قصد مهاجرت به یکی از کشورهای انگلیسی زبان (استرالیا، کانادا، نیوزلند، بریتانیا) و یا تحصیل در مقاطع پایینتر از کارشناسی دارند.
آیلتس لایف اسکیلز برای متقاضیان دریافت ویزای Family Member برای انگلستان میباشد
.
- پیشاز ارائه آزمون لایف اسکیلز، ۷۶% از شرکت کنندگان متقاضی شرکت در آیلتس آکادمیک و ۲۴% دیگر نیز داوطلب آیلتس جنرال بودند.
- هر مؤسسه شرایط پذیرش متفاوتی دارد. در بعضی موارد هم آیلتس آکادمیک و هم جنرال از متقاضی پذیرفته میشود. اگر مطمئن نیستیدکه در کدام نوع آزمون باید شرکت کنید، با مؤسسه مورد نظر تماس بگیرید و از شرایط مطلع شوید.
- هر چهار مهارت زبان شنیداری، خواندن و درک مطلب، نوشتاری و گفتاری، در آزمون آیلتس جنرال و آکادمیک سنجیده میشود مگر این که به خاطر ناتوانی جسمی از یکی از مهارتها، معاف شوید.
- مهارتهای شنیداری و گفتاری در دو نوع آزمون جنرال و آکادمیک مشترک ولی بخشهای خواندن (درک مطلب) و نوشتاری متفاوت است.
توجه داشته باشید که برای دریافت ویزای انگلستان حتما باید مدرک آیلتس مورد تایید انگلستان یا همان UKVI را دریافت نمایید. دقت کنید که UKVI یکی از انواع آزمون آیلتس نیست و نباید آنرا با آزمون آیلتس لایف اسکیلز اشتباه گرفت. آیلتس UKVI تنها به مرکز برگزارکننده آزمون ارتباط داشته به نحوی که این مراکز باید مورد تایید دولت انگلستان باشد. تا مدتی پیش با تعلیق فعالیتهای بخش کنسولی سفارت انگلستان دریافت آیلتس UKVI منوط به شرکت در یکی از مراکز مورد تایید در خارج از ایران بود اما در حال حاضر موسسه ایرسافام مورد تایید دولت انگلستان میباشد و با انتخاب این آزمون در سایت ایرسافام و همچنین ثبت اطلاعات در سایت UKVI این نوع مدرک را برای تقاضای ویزای انگلستان دریافت کنید.